Австралийският премиер бе замерен с яйце в разгара на предизборната кампания

Скот Морисън по време на организираното от женското дружество събитие

Предизборната кампания в Австралия взе бурен обрат днес - демонстрантка се опита да счупи яйце в главата на премиера консерватор Скот Морисън, чийто кабинет приключва мандата си, предаде Франс прес.

Австралийските телевизии непрекъснато въртят кадри, показващи как жената хвърля доста отблизо яйцето по Морисън и то сякаш отскача от главата на министър-председателя, присъствал на проява, организирана от женско сдружение в щата Нов Южен Уелс.

Нападателката бе отведена от бодигардове на премиера.

Срещу 24-годишната жена е повдигнато обвинение за нападението срещу премиера и за притежаване на наркотици, тъй като след задържането ѝ у нея е намерен канабис, предаде Ройтерс.

Полицията, която първоначално съобщи, че жената е на 25 години, заяви, че тя е арестувана, но не разкри самоличността ѝ и детайли за мотивите на атаката.

Непосредствено след инцидента нападателката заяви пред журналисти, че действията ѝ "говорят сами за себе си" и, според репортер, е споменала остров Манус в Папуа Нова Гвинея, където Австралия задържа бежанци.

Впоследствие жената бе пусната под гаранция и ѝ бе наредено да се яви в съда на 27 май.
Австралийският премиер междувременно използва случая, за да разкритикува своите противници, предаде Франс прес.

"Ще се опълчим срещу хулиганите - и срещу онези подли активисти, които не зачитат никого, и срещу профсъюзните активисти, които газят малките предприятия и трудещите се в тях по работните им места", написа той в Туитър.

Синдикалистката Сали Макманъс се възмути от това сравнение. "Как смеете да ни обвинявате в това и да прокарвате такава връзка? - отвърна тя също в Туитър - Явно изобщо не тачите истината и никак не се притеснявате да нападате свои сънародници. Никога няма да подкрепим подобно поведение."

Лидерът на лейбъристката опозиция Бил Шортън, вероятен приемник на Морисън според анкетите, осъди "ужасното и скандално" нападение. "От сърце съчувствам на премиера. Нашите избори в Австралия са ненасилствени", каза той пред журналисти.

Франс прес припомня предишен, широко отразен от медиите инцидент, когато по време на пресконференция младеж счупи яйце в главата на крайнодесния сенатор Фрейзър Анинг. Той протестирал срещу изявление на политика, че имигрантите в Нова Зеландия били отговорни за убийството на 51 мюсюлмани в две джамии от бял расист през март.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят