Австралийският щат Виктория въвежда задължително носене на маски

Австралийският щат Виктория въвежда задължително носене на маски

Австралийският щат Виктория ще направи задължително носенето на маски, след като днес регистрира рекордните 723 нови случая на коронавирус, предимно сред обитатели на домове за възрастни, предаде Асошиейтед прес.

Виктория е огнище на вируса в Австралия. В щатската столица Мелбърн и съседния район Мичъл Шайър маските са задължителни от една седмица.

Премиерът на Виктория Даниел Андрюс каза, че маските или други средства за покриване на лицето ще станат задължителни в щата от неделя вечерта.

Друга мярка, насочена към ограничаване на разпространението на заразата, забранява на жителите на град Джилонг да приемат посетители в домовете си от тази вечер.

Мелбърн и Мичъл Шайър са по средата на шестседмична карантина, която според Андрюс може да бъде удължена.

"Мисля, че всеки жител на Виктория дълбоко в себе си знае и оценява, че ако всеки не изпълни своя дял, тази карантина няма да приключи скоро", заяви Андрюс. "Ако днес отново отворим Мелбърн и Мичъл Шайър, тогава няма да имаме 700 случая на ден, а може да прибавите една нула към това число и нашите болници ще бъдат непосилно пренатоварени, а също ще правим повече погребения", каза той.

Ситуацията в Мелбърн предизвиква все по-голяма тревога в Австралия, която почти се справи с вътрешното разпространение на вируса в останалите си райони.

С регистрираните 723 нови случая, предимно в Мелбърн, беше надминат предишния рекорд от 532 заразявания в понеделник. Виктория също така постави дневен рекорд с 13 смъртни случая.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус