Австралийците гласуват по пощата дали да се узаконят еднополовите бракове

Австралийците гласуват по пощата дали да се узаконят еднополовите бракове
Австралийците започнаха да гласуват по пощата дали да се узаконят еднополовите бракове, като според допитване този въпрос ще бъде убедително одобрен, съобщи Ройтерс.
 
Незадължителното гласуване ще продължи до края на октомври. То ще определи дали Австралия ще стане 25-ата страна в света, която узаконява еднополовите бракове.
 
Въпреки че получи 70 процента подкрепа в оповестено днес допитване на Ипсос и Феърфакс, темата за еднополовите бракове бе изпаднала в политическа задънена улица, от която се излезе едва миналата седмица, когато Върховният съд разреши общонародното гласуване.
 
Анкетата показва защо парламентът просто трябва да гласува за одобряване на еднополовите бракове без да се организира националният вот, каза опозиционният лидер Бил Шортън.
Гласуването, в което могат да участват близо 16 милиона души, ще струва 122 милиона австралийски долара (около 98 милиона щатски). То ще помогне на премиера Малкълм Търнбул да обедини своята Либерално-национална коалиция, която се раздира от спорове по въпроса през двете години откакто е на власт.
 
Въпросът, на който трябва да отговорят австралийците, гласи: "Трябва ли да се промени законът, за да се разреши на еднополови двойки да сключват брак?", предаде Франс прес.
 
"Приканвам всички да попълнят анкетата и да я изпратят", каза през уикенда Търнбул по радиото и потвърди, че той ще гласува с "да".
 
Гласуването приключва на 7 ноември, а резултатите ще станат известни на 15-и. Ако отговорът "да" спечели, парламентът ще гласува по въпроса.
 
Някои поддръжници на еднополовите бракове се безпокоят, че гласуването по пощата няма да насърчи най-младите австралийци да гласуват, а именно те са смятани за най-положително настроени към узаконяването на браковете за всички, отбелязва АФП.
 
Последното национално гласуване по пощата в Австралия се е състояло през 1997 г.
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?