Австрия благодари на България за закриването на малките блокове в Козлодуй

Благодарност за съдействието на България по гарантиране на ядрената безопасност на континента изказа австрийският канцлер Волфганг Шусел, който в сряда бе на еднодневно посещение в страната.

Зная, че темата за АЕЦ "Козлодуй" е деликатен въпрос, но действително има изисквания на ЕС, които трябва да се спазват, а и България ще получи компенсации, е казал канцлерът Шусел пред шефа на българския парламент Огнян Герджиков. Той е препоръчал България да спазва стриктно препоръките на ЕС, съобщи парламентарният пресцентър.

По-рано през деня, след разговор с Шусел премиерът Симеон Сакскобургготски потвърди поетите ангажименти да закрием до края на 2006 г. 3-ти и 4-ти блок в атомната централа.

Ако България се съобрази с изискванията на ЕС за затварянето на реактори в Козлодуй, ще може да продължи или дори да развие ядрената си енергетика, каза Симеон, визирайки проекта на кабинета за строеж на втора АЕЦ в Белене.

Австрийският канцлер препоръча в България да се изгради "трайна надпартийна коалиция за Европа", след като страната ни приключи преговорите за присъединяване. Изказването му бе и във връзка с изключително вялия вот за европейски парламент в 25-те страни членки преди седмица.

"Важно е малки и средни страни като България и Австрия да изградят един вид коалиция за Европа, която да бъде стабилна и да създава у гражданите усещане за трайност и приемственост", добави австрийският канцлер и помоли медиите европейската кауза да не се превръща в информация или репортаж от бойното поле.

По думите на Шусел, България се сочи като образец за провеждана политика на реформи.

На срещата си с Герджиков австрийският канцлер е изразил подкрепата на Виена за усилията на българската страна да освободи петте осъдените на смърт медицински сестри в Либия. В такива моменти се разбира колко е важна ролята на ЕС, Европа е длъжна да ви подкрепи, е заявил канцлерът.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?