Австрия е инвеститор №1 у нас за последните 15 години

Австрия е инвеститор №1 у нас за последните 15 години
Най-големият чуждестранен инвеститор в България за периода 1992-2006 г. е Австрия, чиито представители на бизнеса са вложили 3 млрд. евро у нас. Това сочат данните на Българската агенция за инвестиции (БАИ), оповестени в четвъртък. Изпълнителният директор на БАИ Стоян Сталев обяви класацията на 10-те най-големи чуждестранни инвеститори в страната за 15-годишния период.

Топ 10 е съставена на базата на статистически данни от Министерство на финансите и БНБ. Другите държави в десятката са Холандия, Гърция, Великобритания, Германия, Белгия, Люксембург, Италия, САЩ, Унгария и Чехия.

Отличията си представители на тези страни ще получат по време на петото международно финансово изложение "Банки, инвестиции, пари", което ще се от 15 до 17 февруари в Пловдив.

Дълготрайните инвеститори в страната са Австрия, Белгия, Холандия и Германия. Великобритания инвестира основно в туризма ни, 90 процента от вложенията са в недвижими имоти. Активното присъствие на страни от

Централна Европа е друга положителна тенденция, отбеляза Сталев. Според него обаче България още не е достигнала върха на инвестиционните си възможности.

Трайно се очертава тенденцията за инвестиции  в услуги през последните пет години. Ръст в развитието търпят и информационните технологии. Транспортът се очертава като възлов отрасъл за инвестициите, а на производството се падат 25 на сто от чуждестранните инвестиции.

В момента бумът на вложенията е в строежите на молове и бизнессгради, като политиката на БАИ е насочена към все още неразвити обекти в страната.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?