Австрия е пред трети локдаун

Канцлерът Себастиан Курц

Австрия се намира пред трети локдаун, съобщават австрийски електронни медии. Причината е увеличеният брой пациенти в болниците и надигащата се вълна на инфекцията в Европа, предаде БТА от Виена.

Тази вечер се очаква видеоконференция за кризата на канцлера Себастиан Курц, вицеканцлера Вернер Коглер, министъра на здравеопазването Рудолф Аншобер и министъра на вътрешните работи Карл Нехамер с деветимата шефове на австрийските провинции. Единствена точка от дневния ред е надигащата се трета инфекциозна вълна в Европа.

Наблюдатели в австрийската столица предполагат, че утре ще бъде обявен нов локдаун, тъй като и в Австрия се увеличава броят на постъпилите в болница, на болните в интензивните отделения и на починалите от коронавирус. Вероятно новата мярка ще влезе в сила от 26 декември и ще включва отново затваряне на търговската мрежа. Утре след обяд правителството ще се срещне с ръководителите на провинциите и с експерти, а след това е предвидено изявление за пресата.

Австрийският канцлер съобщи вчера в Туитър, че в Австрия ваксинирането на населението ще започне на 27 декември.

"Колкото по-скоро започнем да ваксинираме в ЕС, толкова по-добре. Защото всеки ден борба срещу пандемията означава в Европа хиляди мъртви и безброй хора, които се страхуват за работните си места," написа Курц в първа реакция на думите на Урсула фон дер Лайен.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?