Австрия е против сегашния план за икономическо възстановяване на ЕС

Австрийският финансов министър Гернот Блюмел

Австрия е против сегашния план на ЕС на стойност 750 милиарда евро в подкрепа на икономическото възстановяване от пандемията от коронавирус и иска да договори промени в предложението, каза австрийският финансов министър Гернот Блюмел, цитиран от Ройтерс.

Според плана, който трябва да бъде одобрен от страните от ЕС, Европейската комисия ще взима средства назаем от финансовите пазари и ще разпредели две трети под формата на грантове, останалата една трета като заеми, за да смекчи безпрецедентния икономически срив, който се очаква тази година заради коронавируса.

Блюмел каза снощи пред държавното радио, че Австрия е готова да договаря промени в европейския план, за да стане той по-приемлив. По думите му този план ще натовари много австрийските данъкоплатци в сегашната си форма. Австрия няма да се съгласи с този пакет, каза Блюмел в интервюто.

Австрия, наред с Нидерландия, Швеция и Дания, определяха по-рано предложението като отправна точка за преговори.

Изказването на Блюмел е сигнал, че без промени страната му вероятно ще отхвърли предложението.

Този план е в допълнение към дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 година, за който Комисията предлага 1,1 трилиона евро и трябва да бъде одобрен единодушно от всички страни членки и от Европейския парламент.

Предложението на Комисията, наред с европейския бюджет и възстановителния фонд означават, че Австрия ще трябва да внася близо 2 процента от брутния си вътрешен продукт, каза Блюмел.

Това би било два пъти повече, отколкото преди. За нас това е неприемливо, заяви финансовият министър.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?