Австрия е против увеличаване на вноските в бюджета на ЕС след Брекзит

Вместо това канцлерът Курц иска орязване на програми за Източна Европа

Себастиан Курц

Австрийският канцлер Себастиан Курц се обяви против увеличаване на вноските на страните членки в бюджета на ЕС след излизането на Великобритания от общността. Вместо това иска орязване на някои програми, най-вече плащания за страни от Източна Европа.

 

Курц, чиято страна ще поеме председателството на ЕС през юли след България, заявява тази позиция в интервю в днешния брой на в. "Дер Щандарт", цитирано от БТА.

Австрия иска ЕС "да проявява повече пестеливост по отношение на парите на данъкоплатците" и "да преразгледа" различните си програми, за да прави икономии, тъй като средствата ѝ ще намалеят след Брекзита, посочва австрийският канцлер.

"Алтернативата е да се искат по-големи финансови вноски. Но това не е моят избор", казва Курц.

 

В преговорите за бюджета след 2020 година той възнамерява "твърдо да представлява" лагера на нетните вносители, заедно с холандския премиер Марк Рюте.

"В момента се превеждат много пари на Източна Европа. . . Въпросът отчасти е дали парите са насочени към правилното място", допълва Себастиан Курц.


Запитан дали Полша и Унгария, които са сред нетните получатели на европейски фондове, трябва да очакват намаляване на плащанията, канцлерът признава, че по тази тема "има силно разминаване на гледната точка" с унгарския премиер Виктор Орбан.

Наскоро Курц прие във Виена своя унгарски колега и съсед, изразявайки близки виждания с него по множество въпроси, включително твърда миграционна политика на контрол по външните граници на ЕС.

Сред другите европейски програми, които според него трябва да бъдат преразгледани, той посочва "стотиците милиони" евро, предвидени от ЕС за сближаване с Турция.

Според Европейската комисия излизането на Великобритания, която е нетен вносител в бюджета на ЕС, ще предизвика финансова дупка от между 12 и 13 милиарда евро годишно.

Споделяне

Още от Европа