Австрия е в безпрецедентна ситуация

След като президентът уволни министрите от крайнодясната Партия на свободата, има вероятност канцлерът Курц да загуби задаващия се вот на недоверие

Себастиан Курц

Подобна политическа криза Австрийската република преживява за първи път от 1945 година. Такава е оценката на бившия австрийски президент Хайнц Фишер, цитирана от БТА във вторник. В момента "не може или все още не може да се говори за държавна криза", заяви той, "ала положението е всичко друго, но не и стабилно".

Уволнението на вътрешния министър

Ситуацията се усложни, след като снощи канцлерът Себастиан Курц обяви, че е предложил на президента да уволни министъра на вътрешните работи Херберт Кикъл, който е представител на крайнодясната Австрийска партия на свободата. Това искане е прецедент в историята на Австрия. В Австрия президентът е този, който има правомощията да предприема подобни стъпки, отбелязва Ройтерс.

Курц мотивира решението си с това, че Кикъл е замесен в събитията от скандалния видеозапис с бившия лидер на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе, който допреди броени дни беше вицеканцлер на Австрия. По времето, когато през лятото на 2017-та Щрахе се е срещнал с представилата се за племенница на руски олигарх "Альона Макарова" и ѝ е обещал щедри обществени поръчки и контрол върху най-четения таблоид в. "Кроне цайтунг", Кикъл е бил генерален секретар на Партията на свободата.

Канцлерът, цитиран от ДПА, допълни, че отстраняването на Кикъл цели да гарантира пълното разследване по случая с видеото за корупционен скандал, в който бе замесена крайнодясната партия и да се постигне пълна прозрачност по случая.

Курц обяви, че е готов да продължи работата на кабинета си като правителство на малцинството след оставката на вътрешния министър и да смени всички министри от АПС с експерти до произвеждането на предсрочни парламентарни избори.

Във вторник по обед президентът Александер ван дер Белен изпълни искането и уволни от правителството всички министри от крайнодясната Партия на свободата (АПС) с изключение на външната министърка Карин Кнайсъл. Президентът каза, че ще прегледа кандидатурите на всеки един от експертите, предложени за попълване на овакантените министерски постове.

Още снощи обаче в отговор на действията на канцлера Курц Австрийска партия на свободата обяви, че всички нейни министри се оттеглят. По-рано през деня новият лидер на АПС Норберт Хофер вече бе обвързал оставането на партията в управлението със съдбата на Кикъл.

Вотът на недоверие

Така Себастиан Курц се изправя пред твърде проблематичен за него вот на недоверие.

Лидерката на социал-демократите Памела Ренди-Вагнер още вчера поиска оставката на Курц и каза, че това ще е единственото добро и трайно решение на настоящата политическа криза в Австрия.

Ако към социалдемократите се присъедини и Австрийската партия на свободата, правителството на Народната партия няма да има мнозинство в парламента. Канцлерът ще разполага с 62 от 183 гласа, а 121 няма да са на негова страна.

Тогава вотът на недоверие ще мине, което също не се е случвало друг път в историята на Втората република, отбеляза бившият президент Хайнц Фишер. При това положение президентът ще трябва да възложи на подходяща личност, не непременно политик, да състави временно правителство.

Днес председателят на парламента Волфганг Соботка определи 27 май за дата на вота на недоверие. Соботка, който също като Курц е член на Австрийската народна партия, заяви, че е преценил за по-подходящо въпросът за недоверието да бъде поставен на гласуване след изборите за Европейски парламент, които в Австрия ще бъдат произведени в неделя.
Ако парламентът подкрепи вота на недоверие, това ще доведе до падането на Курц от власт след 18 месеца като канцлер.

Объркване в АПС около вота на недоверие

Във вторник австрийската осведомителна агенция АПА разпространи съобщение, в което новият шеф на Австрийската партия на свободата Норберт Хофер опровергава публикуваните в редица издания изявления на бившия министър на вътрешните работи Херберт Кикъл, че партията му ще се присъедини към вота на недоверие.

"Все още партията не е взела това решение", думите на Кикъл са били погрешно изтълкувани, казва Хофер.

Думите на Кикъл ("Който дарява доверие, получава доверие, който отнема доверие, получава недоверие") били разбрани като решение на партията, което ще бъде взето тепърва, в следващите часове. Ситуацията е малко трудна, продължава Хофер.

"Доколкото дочух, други парламментарни партии може би ще внесат вот на недоверие, ние не сме планирали такава стъпка. И трябва да обмислим дали ще гласуваме за подобен вот", заяви новият партиен ръководител в телевизионното предаване "Репорт".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?