Австрия, Гърция и Дания искат бързо одобрение от ЕС на ваксината на AstraZeneca

Себастиан Курц

Австрия, Гърция и Дания ще упражнят съвместен натиск върху Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да одобри възможно най-бързо ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, изтъквайки, че "всяка седмица е от значение", предаде Ройтерс.

Курц каза това на пресконференция преди виртуална среща на върха на европейските лидери в четвъртък и ден след като обяви, че срокът на локдауна в Австрия ще бъде продължен поне до 7 февруари, с оглед на опитите ѝ да овладее разпространението на силно заразните нови разновидности на коронавируса.

Миналата седмица ЕМА заяви, че този месец ще разгледа за одобрение ваксината на "Астра Зенека" и британския Оксфордски университет в ускорен порядък.

"Всяка седмица е от значение", заяви Курц на пресконференцията си, която се състоя след негов видеоконферентен разговор с различни страни, посветен на коронавируса. "Очакваме да се работи ден и нощ, да бъде постигнато небюрократично решение и Европа да не изостава."

"Това, което сега е нужно - основано на всички научни факти, разбира се - е бързо и незабавно решение, защото AstraZeneca може само в Австрия да достави най-малко 2 милиона ваксини през първото тримесечие, а това, разбира се, променя доста нещата, що се отнася до нашия успех във ваксинирането на населението."

Населението на Австрия е малко под 9 млн. души.

Курц добави, че част от дозите на вече одобрената ваксина на Pfizer/BioNtech ще закъснеят, след като компанията заяви, че временно намалява доставките за Европа.

"Да, сега ще се наложат леки корекции тук-там, защото понастоящем изглежда, че ще получим с 20 процента по-малко, което ще бъде наваксано най-късно през февруари", каза австрийският канцлер.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус