Австрия и Дания ще издават електронен имунизационен паспорт на ваксинираните срещу Covid-19

Австрия и Дания ще издават електронен имунизационен паспорт на ваксинираните срещу Covid-19

Ваксината срещу Covid-19 се вписва в електронен паспорт на гражданите на Виена, съобщи съветникът по въпросите на здравеопазването на австрийската столица Петер Хакер, цитиран от БТА.

От 27 декември, когато започна масовото ваксиниране в Австрия, това се документира в електронна система - пилотен проект за Виена, стартирал още през октомври миналата година. Всички пунктове, където се извършва ваксинирането, са оборудвани с таблети, чрез които информация за ваксинацията се подава в централния регистър. Засега ваксинираните столичани получават хартиен имунизационен паспорт.

Електронният имунизационен паспорт все още е в изпитателна фаза. Според Австрийската лекарска камара повсеместното прилагане на електронния имунизационен паспорт е приоритетна задача, тъй като засега в системата все още не са включени общопрактикуващите лекари. В момента се извършват последните практически тестове, за да може това да се случи.

Дания разработва дигитален паспорт за хора, ваксинирани срещу Covid-19, предаде Ройтерс. Това би им позволило да пътуват до страни, в които подобна документация се изисква по време на пандемията.

"Очаква се, че може да има изискване от други страни да представят документ за ваксиниране при влизане. Датският паспорт за поставена ваксина може да бъде използван там", се казва в изявление на датското министерство на здравеопазването.

Издаването на паспорти за поставена ваксина може да стане в първите месеци на годината. Достъпът до него може да става посредством сайта на датската служба за обществено здравеопазване. Засега не е ясно дали паспортът може да е на разположение под формата на приложение.

Министерството подчертава, че е необходимо да се проучи още повече дали хората, които са ваксинирани, могат да предават вируса и колко дълго трае имунитетът, осигуряван от ваксината, преди да е необходимо да се направи нова ваксинация.

Дания започна да ваксинира възрастните и здравните работници в края на миналия месец и досега е поставила дози на около 1 процент от населението. Днес се очаква да приключи ваксинирането в около 900 домове за възрастни.

Световната здравна организация каза миналата година, че работи по издаване на електронен сертификат за поставена ваксина. Той ще е под формата на "малка жълта карта" или ще е дигитална версия на жълтите книжки за поставени ваксини, издавани в много страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?