Австрия и Западните Балкани ще спират мигрантите с повече полиция

Струпванията по границите продължават, а потокът не спира

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрия и страните от Западните Балкани се договориха да разположат полицейски сили в граничните зони, за да забавят потока от мигранти по така наречения Балкански маршрут, съобщи ДПА.

Министри на вътрешните и на външните работи от 10 държави се срещнаха във Виена, за да обсъдят миграционната криза. Те се договориха да разработят уеднаквени критерии за регистриране и депортиране на мигрантите. В срещата в австрийската столица участваха министри от Австрия, Албания, Хърватия, България, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Косово, Македония, Сърбия и Словения.

Австрия въведе дневна квота за кандидатите за убежище и минаващите транзитно мигранти. Това доведе до ограничения спрямо мигрантите в страните по балканското трасе чак до гръцко-македонската граница. Новата политика на Македония да отказва да приема афганистанци - една от най-големите миграционни групи - вече породи голямо струпване от гръцката страна на границата.

Струпвания на мигранти има по целия маршрут до Виена, което отново доведе до ескалация на напрежението. В същото време Гърция, която не бе поканена на срещата, остава все по-изолирана.

Сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович предупреди, че без Гърция е невъзможно да се намери съвместно решение и постави под въпрос дневните мигрантски квоти на Австрия.

Те са за 3200 транзитиращи на ден мигранти и за приема на 80 кандидати за убежище на ден. Стефанович подчерта, че проблемът не е в това дали тези квоти трябва да бъдат занижени или завишени, а в това, че страните по балканското трасе не знаят какво да направят с мигрантите, които са пропуснали напред и които после Словения и Австрия са им върнали обратно.

"Какво да правим с тези хора?", попита вътрешният министър на Сърбия.

Поредната голяма група мигранти пристигна в сряда на пристанището в Пирея, а хиляди мигранти са се струпали в гръцката столица и по пътищата, водещи на север към границата с Македония.

Около 1700 мигранти слязоха днес на Пирея от фериботи от егейските острови. Така за три дни тук дойдоха общо 9000 мигранти. Стотици от тях прекараха нощта под открито небе на площад "Виктория" в центъра на Атина, а още хиляди се разположиха или поеха по магистралите от столицата към втория по големина град Солун.

В допълнение на тези миграционни неволи и на претъпканите с мигранти граници, Гърция все още се бори с икономически проблеми, които доведоха до трети международен спасителен план за затъналата в дългове страна.

Намаляването на миграционния поток към Европа е въпрос на оцеляване за ЕС, заяви по време на днешната среща във Виена австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер, цитирана от БТА.

Ние трябва да намалим притока на мигранти сега. Това е въпрос на оцеляване за ЕС, каза Микъл-Лайтнер и предупреди, че има риск от възход на национализма на европейската политическа сцена заради миграционната криза.

Австрийският вътрешен министър определи миграционната политика на съседна Германия като противоречива.

Германия трябва да реши какъв сигнал ще изпраща. От една страна, германците уверяват Гърция, че подкрепят политиката на отворените врати, а от друга, страна искат от Австрия да спре потока от мигрантите, аргументира се Микъл-Лайтнер и призова Германия да дефинира стратегията си за борба с миграционния поток.

По-рано австрийският министър на външните работи Себастиан Курц обвини страните от ЕС, поддържали политиката на отворени врати към мигрантите, за изострянето на миграционната криза.

Нашата цел е да прекратим политиката на изтласкване на мигрантите в страните от Централна Европа, да намалим мигрантския наплив и да направим така, че мигрантите да не могат така бързо да се доберат до Централна Европа, каза Курц.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?