Австрия иска да бъде изключена от плана на ЕС за разселване на мигранти

Австрия иска да бъде изключена от плана на ЕС за разселване на мигранти

Австрия обяви, че ще поиска да се направи изключение за нея и да не приема повече кандидати за убежище според плана на ЕС за разселване на мигранти. Според тезата на Виена тя вече е приела справедлив дял от тях по време на миграционната криза в Европа, предаде Ройтерс.

"Смятаме, че е необходимо да се направи изключение за Австрия на основание, че тя вече е изпълнила задълженията си. Ще го обсъдим с Европейската комисия", заяви пред репортери канцлерът Кристиан Керн след редовно правителствено заседание. "Ще изпратим писмо възможно най-скоро и после ще започнем обсъждания."

Виена бе поела задължението да приеме около 2000 мигранти от Италия и Гърция, които да кандидатстват за бежански статут.

Това е нов удар по системата за разселване, която обхваща само част от пристигналите в ЕС мигранти и почти не се прилага поради съпротива от страни от Източна Европа, сред които Полша и Унгария, отбелязва Ройтерс.

По-късно във вторник Европейската комисия предупреди Австрия да изпълнява квотите за разселването на мигранти. Комисията добави, че не желае да бъде част от вътрешнополитическия дебат в страната по тази тема.

Държавите от ЕС не могат едностранно да решават да не изпълняват европейското законодателство. Ако го направят, ще бъде жалко и ще има последици, заяви говорител на комисията, цитиран от БТА. Срокът за изключение за Австрия изтече, посочи говорителят по повод временната отсрочка Австрия да не приема мигранти, разселени от Италия и Гърция.

ЕК отчете, че в последните години Австрия е приела значителен брой мигранти. Според комисията, въведените квоти за разселване са част от европейското законодателство и то следва да бъде изпълнявано.

Споделяне

Още от Европа