Австрия иска да помогне да се избегне твърд Брекзит

Себастиан Курц

Австрийският канцлер Себастиан Курц каза, че иска да помогне на главния преговарящ на Европейския съюз за излизането на Великобритания от общността Мишел Барние да бъде избегнат твърд Брекзит, предаде Ройтерс.

"Това беше навярно най-лошото решение през последните години - решението на Великобритания да напусне ЕС", заяви Курц на събиране на консерваторите на германската канцлерка Ангела Меркел в Ерфурт.

"Но това решение беше взето и сега въпросът е да се гарантира, че контактите ще останат добри", каза той.

Австрия, която е ротационен председател на ЕС, ще бъде домакин на среща на лидерите от общността на 20 септември в момент, когато остават месеци до напускането на Великобритания, а още няма споразумение за Брекзит.

"Великобритания е изключително важна на нашия континент във военно, политическо и икономическо отношение", заяви Курц.

Той изтъкна, че гарантирането на добри отношения е важно за предотвратяване на по-нататъшни странични ефекти от Брекзита както за Великобритания, така и за ЕС.

"Нашата голяма цел е да дадем принос по време на председателството, така че главният ни преговарящ Мишел Барние да може да продължи успешно да води държавите членки заедно, за да можем да постигнем сделка с Великобритания, така че да избегнем твърд Брекзит и да гарантираме подредено бъдеще заедно", каза Курц.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?