Австрия махна гробовете на родителите на Хитлер

Гробната могила на родителите на Хитлер, преди да бъде премахната

В австрийския град Леондинг е била премахната гробната могила на родителите на Адолф Хитлер (заради поклонниците неонацисти, посещавали гробището, съобщи австрийската телевизия ORF, цитирайки свещеника Курт Питерчачер. Надгробният камък е бил махнат, а могилата заличена в сряда – 28 март, но останките на Алоиз и Клара Хитлер не са били есхумирани.

Местните власти са получили разрешението за ликвидирането на гробовете от далечна роднина с право на разпореждане с участъка от гробището. Сега парцелът може да се използва за ново погребение.

 

Инициативата по премахване на могилата е на местни жители, антифашистка организация и правозащитния комитет Маутхаузен. Причината за тяхното искане е, че на мястото, където са погребани родителите на ръководителя на Третия Райх, са започнали да идват все повече поклонници на Хитлер, които оставяли на гробовете различни нацистки символи.

 

Алоиз и третата му съпруга Клара Хитлер починали съответно през 1903 и 1907 г. и били погребани в Леондинг. В този град Адолф Хитлер е живял с родителите си от 1898 до 1905 г.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?