Австрия нареди карантина за пристигащите от България

Страната ни е включена в списъка на държавите с най-висока степен на опасност от коронавирусна инфекция

Канцлерът Себастиан Курц (дясно) и външният министър Александър Шаленберг по време на пресконференцията във виена в сряда.

Австрия издава предупреждение за пътуване - всеки пристигащ от Румъния, България, Молдова трябва да прекара 14 дни под карантина. Това обяви канцлерът Себастиан Курц, цитиран от Ройтерс

Австрийското правителство включи днес три нови държави в списъка си на страните с най-висока степен на опасност от заразяване с коронавирус - България, Румъния и Молдова.

Алтернативата на двуседмична карантина е пристигащият да покаже отрицателен PCR тест. Не е ясно каква може да е максималната давност на този тест.

Правителството призовава австрийските граждани да не предприемат пътувания в тези страни, а онези, които вече са там, трябва да се свържат с австрийските представителства и да се приберат възможно най-бързо.

"Моля, не пътувайте в тези страни. Това е нашата настоятелна молба, тъй като от една страна това означава да рискувате собственото си здраве, а от друга, видяхме, че има все повече внесени от тези страни случаи", заяви австрийският канцлер Себастиан Курц на пресконференция в сряда.

През последните седмици в Австрия бяха регистрирани около 170 случая на заразяване с коронавирус, свързани с чужди страни и по-конкретно с Балканите, каза Курц.

Причина за крайната мярка, каза на пресконференцията министърът на външните работи Александър Шаленберг, цитиран от БТА, е големият брой новозаразени в тези страни.

Удвоени ще бъдат и граничните контроли по границите с Унгария и Словения, контролирани ще бъдат без изключение и всички автобуси, влизащи в Австрия.

"Особено стриктно ще бъде контролиран потокът от балканските държави", заяви Шаленберг.

В същото време над три хиляди души в провинция Горна Австрия, която граничи с Германия и Чехия, бяха поставени под карантина, за да бъде овладян бумът на новите случаи на коронавирус, съобщи Ройтерс. В центъра на новата вълна са 180 случая на заразяване, свързани с църква в град Линц с голям брой румънски миряни.

Преди два дни Словакия въведе по-строги изисквания за влизане на територията на страната от български граждани. Те трябва да имат отрицателен PCR тест, който да е направен най-рано 96 часа преди пристигането на словашка граница.

Дори и с отрицателен резултат българите задължително се подлагат на 5-дневна карантина, след което следва втори тест. Свободни за движение в страната ще бъдат тези, които имат отрицателен резултат при второто изследване.

14-дневна задължителна карантина има и за български граждани, пътуващи за Естония. Там това изискване е в сила за всички пристигащи от държави с над 15 случая на Covid-19 на 100 000 души население.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?