Австрия не допусна крайно десен президент

Изненадващо независимият Александър ван дер Белен спечели изборите срещу крайно десния Норберт Хофер

Александър ван дер Белен празнува победата

Независимият кандидат Александер ван дер Белен изненадващо печели втория тур на президентските избори в Австрия срещу крайнодесния Норберт Хофер. Така не се сбъднаха опасенията, че Австрия ще се окаже първата държава в ЕС, оглавявана от крайно десен политик, съобщиха световните агенции.

На изборите в неделя преднина имаше Хофер, но пуснатите по пощата 700 000 бюлетини, които бяха преброени в понеделник, се оказаха решаващи за победата на независимия кандидат, който има и подкрепата на Зелената партия.

Социологическите проучвания предварително сочеха изравнени шансове за двамата претенденти.

На първия тур Хофер получи 35 на сто от гласовете и изпревари с близо 14 пункта ван дер Белен. А кандидатите на Социалдемократическата партия и Народната партия - партиите, които доминират в следвоенната история на републиката - се провалиха и постигнаха рекордно нисък резултат- по около 11 процента всеки.

Това бе безпрецедентен случай в новата история на Австрия и поредно доказателство за възхода на крайната десница в Европа.

Макар опасенията, че Хофер ще спечели изборите, не се сбъднаха, неделният вот показа колко са разделени австрийците по въпроса по какъв път да поеме страната им, коментира АП.

Привържениците на Ван дер Белен подкрепят имиграцията и по-силен Европейски съюз. Докато Партията на свободата на Хофер иска затворени граници и залага на антиевропейските настроения сред хората.

”Много преди края на оспорваните президентски избори в Австрия беше ясно, че независимо кой спечели вота, австрийските избиратели ще дадат поредната оглушителна победа на напредващите легиони от крайнодесни партии, чиято сянка притеснително дебне подстъпите към Европа”, коментира ”Гардиън”.

”Силната подкрепа за крайнодесния кандидат Норберт Хофер е знак едновременно както за скъсване с миналото, така и може би за смразяващо кръвта връщане назад. От Есекс до Есен и от Атина до Орхус гласовете за крайната десница ще бъдат разчетени като смъртна присъда за обичайната за поствоенния период центристка политика. Партията на свободата извървя дълъг път от времето на смехотворния неонацистки демагог от Каринтия Йорг Хайдер, който си проправи път в правителството през 2000 г. По-ошлайфаните и по-малко конфликтни маниери на Хофер обаче не означават, че поставената от Хайдер дилема вече не е актуална”, отбелязва изданието.

”ЕС предприе извънредни мерки при влизането на партията на свободата в австрийското коалиционно правителство преди 16 години, като наложи редица дипломатически санкции и на практика постави страната под карантина. Тези мерки обаче не просъществуваха дълго, а по-малките страни членки като Дания изразиха протест срещу това, което изглеждаше като ”училищен тормоз“, припомня ”Гардиън”.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?