Австрия не може да обещае, че ще успее да промени правилата от Дъблин

Австрия не може да обещае, че ще успее да промени правилата от Дъблин

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че не би дал обещание за промяна на правилата от Дъблин в рамките на председателството на неговата страна на Съвета на ЕС до края на годината.


Не мога да обещая нещо, което не мога да изпълня, добави той на съвместна пресконференция във Виена с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Двамата отбелязаха, че повечето от текстовете на подготвяните промени срещат подкрепата на държавите от ЕС, но по някои въпроси вижданията все още се разминават.


ЕК иска ясен напредък в преговорите по промените на правилата от Дъблин. Докато не постигнем напредък, проблемите ще се повтарят, коментира Юнкер.


Той съобщи, че през септември ЕК ще направи предложение с насоки за охраната на външните граници на ЕС. В насоките ще залегне идеята за обособяването на европейската полиция с 10 000 служители през 2020 година.


Има държави, които не прилагат правилата от Дъблин, отбеляза Курц. Решението на Германия за мигрантите е добро, защото е на основата на европейските правила, добави той по повод приключилите коалиционни преговори в Берлин. Досега вървяхме в грешната посока, но важното е, че много хора вече промениха мнението си, коментира Курц по повод споровете как ЕС да се справи с миграцията - с квоти за разселване, или с охрана на външните граници и недопускане на незаконно проникване.


Правилата от Дъблин наскоро бяха обявени за мъртви от еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос. Според тези правила държавата, през която мигрантите са навлезли в ЕС, е отговорна за приемането и оценката на молбите им за закрила.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?