Австрия: Нов канцлер, ново правителство

Карл Нехамер по време на днешната пресконференция, Сн. ЕПА/БГНЕС

На пресконференция, предавана на живо по австрийските радио и телевизия, Карл Нехамер съобщи, че ръководството на Австрийската народна партия /АНП/ го е избрала за нов шеф на партията. Така Нехамер става и кандидат за поста федерален канцлер на Австрия. Той ще обсъди в началото на идната седмица с президента Александер Ван дер Белен състава на кабинета си, предаде в петък от Виена БТА.

Споменаваните нови лица показват по-активно участие на влиятелните провинциални организации на АНП при определяне на управленския екип.

Очаква се, че новият министър на вътрешните работи ще е Герхард Карнер, втори председател на провинциалния парламент на Долна Австрия. За министър на финансите е определен Магнус Брунер от Форарлберг, който в момента е държавен секретар в Министерството за опазване на климата. Нов ще е и министърът на образованието - постът ще поеме ректорът на университета в Грац Мартин Полашек, представляващ организацията на АНП в провинция Щирия. Полашек поема поста от Хайнц Фасман, който подаде оставка тази сутрин. Депутатката от АНП Клаудия Плаколм е предвидена за поста държавен секретар във Федералното канцлерство.

Предлага се Александър Шаленберг отново да стане министър на външните работи. Постовете си се предвижда да запазят министърката по конституционните въпроси Каролине Едщадлер от Залцбург, Сузане Рааб от Горна Австрия, министърката по въпросите на жените, семейството и интеграцията, а също така министърката на отбраната Клаудия Танер от Долна Австрия и министърката на селското стопанство и туризма Елизабет Кьостингер. За последните два министерски поста не се потвърдиха широкоразпространените спекулации, че ще бъдат заети от нови лица.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?