Австрия няма да разхлабва мерките срещу коронавируса до началото на април

Премиерът Себастиан Курц

Федералният канцлер на Австрия Себастиан Курц съобщи днес на пресконференция, че до Великден, който за католическите страни е на 4 април, не се предвижда ново разхлабване на мерките срещу коронавируса. Добрата новина е, че ситуацията позволява да не се затягат мерките, подчерта Курц, цитиран от БТА, след консултации с експерти, с парламентарно представените партии и с шефовете на провинциите.

Ситуацията е стабилна при сравнително висок брой на новозаразените, но разпространението на силнозаразни мутации и фактът, че едва след седмица ще може да се прецени какви са последиците от разхлабването на мерките на 7 февруари, са причината засега да не се предприемат никакви нови стъпки.

Следващите консултации ще се състоят на първи март. Затворени засега остават спортните съоръжения, театрите и кината. Най-вероятно е заведенията за хранене и хотелите да отворят врати около Великден. Кога точно ще стане това, ще бъде решено по-късно. Единодушно е мнението , че сега най-належащата задача е масовото тестване на населението.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус