Австрия обмисля да засили контрола по границата с Германия

Крайно десният вътрешен министър на Австрия Херберт Кикъл

Австрия може да започне да проверява превозните средства за Германия при засилен граничен контрол през втората половина на тази година, когато ще поеме ротационото председателство на ЕС, съобщи крайно десният вътрешен министър Херберт Кикъл, цитиран от Ройтерс.

Австрия, Германия и някои други европейски държави отмениха през 2015 г. шенгенската система за отворени граници и свободно пътуване без представяне на паспорт след като над 1 милион бежанци и мигранти, главно от Близкия изток, наводниха Европа.

Миналата седмица Германия обяви, че ще запази контрола по границата с Австрия за още шест месеца, за да гарантира сигурността и да се справи с мигрантския поток. Този контрол понякога предизвиква дълги опашки от австрийската страна на границата, близо до Залцбург, но Австрия досега не е въвела гранични проверки там.

В интервю за в. "Залцбургер нахрихтен", публикувано в четвъртък, австрийският вътрешен министър Херберт Кикъл говори за промяна в политиката и казва, че в интерес на обществената сигурност си струва бизнесът и туризмът да бъдат засегнати по един от най-натоварените транзитни маршрути Север-Юг в Европа.

"В интерес на защитата на гражданите ни е логично да засилим проверките", посочва Кикъл, който е от крайно дясната Партия на свободата - по-малкият партньор на консерваторите на канцлера Себастиан Курц.

"От 1 юли може да въведем (пътен) контрол в посока към Германия", съобщи Кикъл. В писмо до Европейската комисия Австрия е уведомила Брюксел, че си запазва правото да контролира всяка граница, дори и тези, които преди това не са били контролирани, добави вътрешният министър.

Споделяне

Още от Европа