Австрия обмисля въвеждане на контрол на още 12 гранични пункта

Йохана Микъл-Лейтнер

Австрия планира за въведе граничен контрол на още 12 гранични пункта, за да се справи с притока на имигранти, каза министърката на вътрешните работи Йохана Микъл-Лейтнер, цитирана от ДПА.

Става дума за границите с Унгария, Слования и Италия, включително в планинския проход Бренер на итаиланско-австрийската граница.

Граничните проверки ще включват проверки на хора, автомобили и влакове по образеца на въведените неотдавна строги проверки на КПП Шпилфелд на австрийско-словенската граница.

Австрия започва усилени приготовления за допълнителен контрол на някои пропускателни пунктове по южната ѝ граница, за да се подготви за възможно увеличаване на броя на пристигащите мигранти в идните месеци, заяви по-рано във вторник канцлерът Вернер Файман.

По думите му приготовленията би трябвало да позволят на властите да реагират незабавно, ако броят нарасне. "Затова сериозно ще увеличим усилията за граничен контрол", каза той пред репортери във Виена.

Тя заяви, че мигрантският поток, минаващ през Балканите и насочен към Германия, постепенно ще бъде намален като част от съгласуван "ефект на доминото", включващ налагане на ограничения от страните по маршрута, посочва Ройтерс.

"Ефектът на доминото по балканския маршрут се разгръща по план", каза Микъл-Лайтнер, цитирана от австрийския в. "Курир". "Важно е всяка страна постепенно да ограничи потока при своята граница и да направим това в съгласие помежду си", заяви тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?