Австрия отива на предсрочни избори след гръмкия скандал с Партията на свободата

Протест във Виена с искане за оставката на правителството след скандала "Щрахе"

Австрийският премиер Себастиан Курц свика предсрочни избори след краха на неговото коалиционно правителство заради корупционния скандал с вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, лидер на крайнодясната Партия на свободата, коалиционен партньор в управлението. Преди ден той бе разобличен от видео, в което се вижда как той се договоря с мнима племенница на руски олигарх, която му обещава дарения за неговата партия, а в замяна иска подкрепа за руски проекти в Австрия в пътното строителство и медиите.

Австрийският президент Александър Ван дер Белен предложи в неделя предсрочните парламентарни избори да се състоят през септември.

"Предлагам нови избори през септември, по възможност в началото на месец септември", заяви президентът след среща с канцлера Себастиан Курц.

"Основната ни задача е да възстановим доверието в нашите институции. Всеки австриец заслужава правителство, в което да има доверие, което да бъде уважавано в Европа и по света", допълни Ван дер Белен.

В събота вечерта Курц обяви разпадането на коалицията между неговата Австрийска народна партия (АНП) и Партията на свободата след 18-месечно управление.

Щрахе подаде оставка и като лидер на партията си и бе заменен от Норберт Хофер.

Междувременно хиляди протестиращи се събраха пред кабинета на канцлера с искане за оставка на правителството.  

"Не сложих край на коалицията при първото провинение. Но след вчерашното видео ще бъда напълно откровен: Стига толкова", коментира Себастиан Курц. 

Трусовете в Австрийската партия на свободата идват седмица преди евровота и се очаква да се осуетят плановете са създаване на силен съюз на националистите в Европейския парламент.

Самият Щрахе оправда поведението си с алкохола, заради който се държал като "тийнейджър". Той каза, че поведението му било "глупаво" и "безотговорно", както и че напуска правителството, за да предотврати по-нататъшни щети върху управлението.

Скандалното видео

Скандалното видео бе публикувано от германски медии в петък вечерта, но не е известно кой точно го е заснел. Не е ясно и кой точно е уредил срещата, за която се твърди, че е станала във вила на испанския остров Ибиса през юли 2017 г.

Видеото показва Щрахе и Йохан Гуденус – също политик от Партията на свободата, изтегнати на канапета, да пият и разговарят с жена, която се представя за заможна рускиня, която иска да инвестира в Австрия.

Тя предлага да купи 50% от австрийския вестник "Кронен Цайтунг" и да промени редакционната му политика в подкрепа на Партията на свободата.

В замяна на това Щрахе казва, че може да ѝ уреди държавни контракти. Той обяснява, че иска да "изгради медиен пейзаж като (Виктор) Орабн".

Щрахе също така изказва предположение, че преминаването на "Кронен Цайтунг" в руски ръце ще увеличи подкрепата за партията му до 34%.

"Ако вие вземете "Кронен Цайтунг" три седмици преди изборите и ни изкарате на първо място, тогава ще можем да говорим за всичко", казва Щрахе.

Като част от сделката той предлага на мнимата племенница на руски олигарх да основе компания като австрийската строителна фирма "Щрабаг".

"Всички правителствени поръчки, които сега взема "Щрабаг", ще вземате вие", казва той.

Щрахе освен това назовава поименно няколко журналисти, които трябва да бъдат изгонени от вестника и петима други "нови хора, които ние ще изградим".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа