Австрия планира напускането на CERN

Австрия планира напускането на CERN

Австрия планира оттеглянето си от CERN - Европейският център за ядрени изследвания, който организира работата на Големия адронен колайдер, задействан през есента на 2008 г. , чиято цел е чрез ускоряване на елементарни частици да се опита да разгадае произхода на Вселената.

Новината съобщава Nature News, като уточнява, че решението все още не е окончателно, тъй като трябва да бъде одобрено от парламента и президента на Австрия.

По думите на официални лица излизането от проекта е продиктувано от намеренията за по-рационално харчене на 17-те млн. евро, което Виена ежегодно внася в бюджета на CERN. Намеренията са парите да се инвестират в развитието на собствени научни проекти в областта на физиката, социологията и биотехнологиите.

Част от парите може би ще отидат да участието на Австрия в проекта European X-ray Free Electron Laser (XFEL). В неговите рамки се планира създаване на свръх ярък източник на рентгенови лъчения, който ще бъде разположен в хамбургския научен център DESY. Излъчването в XFEL ще произведе електрони, чието ускорение ще достигне това на светлината.

Според австрийските учени, решението за напускане на CERN ще има катастрофални последици за науката на страната. Те отбелязват, че Австрия вече е похарчила значителна сума за строежа на Големия адронен колайдер, освен това излизайки от проекта австрийските физици ще загубят възможността да ползват крайните резултати от работата на ускорителя.

Австрия е един от най-старите членове на CERN. Тя участва в организацията от 50 години. В цялата история на съществуването на Европейския център за ядрени изследвания само две страни са го напускали - Югославия през 1961 г. и Испания през 1969 г., но през 1983 г. последната държава се върна в организацията.

Споделяне

Още от Свят