Австрия пое председателството на ЕС от България в ски курорта Шладминг

Австрия пое председателството на ЕС от България в ски курорта Шладминг

Българският премиер Бойко Борисов предаде председателството на Съвета на Европейския съюз на австрийския канцлер Себастиян Курц в ски курорта Шладминг под връх Планай, недалеч от Залцбург.

Нашето мото беше "Съединението прави силата", австрийското е "Европа, която защитава", а ние можем да се защитаваме само когато сме единни, каза Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. Той посочи, че Австрия поема водещата роля в Европейския съюз в сложни времена и благодари за доброто сътрудничество по време на българското председателство.

"Радвам се, че през цялото Председателство на България имахме непрекъснат диалог с австрийския канцлер Себастиан Курц по всички теми и приоритети. България винаги ще бъде насреща при нужда от помощ", заяви Борисов.

"Австрия желае да е страна, която изгражда мостове. Ние искаме да работим за един много силен Европейски съюз", каза австрийският канцлер Себастиан Курц. Той посочи, че за Австрия е чест да поеме важната роля на председател на Съвета на ЕС и че ще работи за  една сигурна и обща Европа. "Ще работим много интензивно през тези шест месеца. Благодаря ти, Бойко, за чудесната работа, която България свърши по време на своето председателство", каза още австрийският канцлер.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск приветства началото на австрийското председателство и подчерта, че България е свършила много работа за малко време. Той благодари за усилията на страната ни и за личната ангажираност на премиера Бойко Борисов за приоритета "Западни Балкани". Туск изрази увереност, че австрийското председателство ще надгради постигнатото до момента.

Място за символичното предаване на европредседателството не е било избрано случайно. Решението събитието да се организира извън "технократска" Виена е взето от Курц, който е запален планинар. То е ориентирано към хората, заяви пред ДПА източник от офиса на Курц.

Ски курортът Шламинг, който в миналото е бил малко миньорско градче, се намира в сърцето на Австрия в подножието на връх Планай. На хората бяха раздадени одеяла и кошници с местни специалитети за огромен обществен пикник. Стотици музиканти помагат за празничното настроение.

Консервативният лидер Курц и неговите крайнодесни младши коалиционни партньори лобират за реформи в ЕС, които биха отнели правомощия за политически решения от Брюксел.

"Надявам се, че ще успеем да поставим по-остър фокус върху принципа на субсидиарността,да убедим Европа, че има задачи, с които регионите и страните членки трябва да се заемат, и че има по-малко на брой, но не по-малко важни задачи за Европейския съюз", заяви Курц в реч неотдавна.

31-годишният канцлер, който е запален алпинист, спечели националните избори миналата година, като заложи на обещания за промени и решително лидерство.

В един от предизборните си клипове Курц беше показан как изкачва планина в мрака преди зазоряване и стига върха точно когато слънцето се издига над хоризонта.

"Години наред Курц активно използваше характерен стил на комуникация, отличаващ се със символи", каза Томас Хофер,политически консултант и стратег от Виена. Военната и полицейска акция в началото на седмицата също беше част от тази стратегия на символи и имидж, изтъкна той. 

На словенската граница за репортерите беше издигната специална наблюдателна платформа, за получат възможно най-добър поглед към 700-те офицери и войници, които показаха как биха отблъснали една нова вълна от мигранти. Полицейски кадети заместваха мигрантите, а високоговорители озвучаваха учението със запис на шумно множество от хора.

Курц се гордее с ролята си за затварянето на Балканския миграционен маршрут в началото на 2016 г., когато беше външен министър, в координация с други страни в региона. В рамките на ЕС Курц е сред онези национални лидери, които настояват да се затворят външните граници на блока за мигранти с нередовни документи и за създаване на центрове за обработване на молбите за убежище извън съюза.

Освен това, казва той, ЕС трябва да отделя повече средства за помощ за развитие, така че хората в по-бедните страни да не чувстват повече необходимост да мигрират към Европа.

Лозунгът на австрийското председателство на ЕС е "Европа, която защитава". Според стратега Хофер посланието, което правителството иска да изпрати, е: "Ние можем да сътворим промени, можем да променим и курса на политиката на ЕС, когато става дума за миграцията".

Въпреки че ротационното председателство на ЕС е предназначено по-скоро да осъществява координация между 28-те страни от блока, а не да ги ръководи политически, Курц се постара да си изгради имиджа на лидер за въвеждането на твърди миграционни политики. През последните дни той се срещна с колеги от Чехия, Унгария, Полша и Словакия, които са против подялбата поравно на бежанци в ЕС. Той заяви също, че Берлин, Виена и Рим ще създадат "ос на желаещите" да намалят нелегалната миграция.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?