Австрия поиска до 2006 г. да закрием 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Австрия очаква българското правителство да закрие трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" до края на 2006 година. Това заяви австрийският външен министър Бенито Фереро-Валднер след среща с българския си колега Соломон Паси. На брифинг Фереро-Валднер припомни, че България се е ангажирала да закрие най-старите си ядрени реактори - първи и втори, до края на 2002 година.

Непосредствено преди да получим покана за начало на преговори за членство в ЕС, което се случи през декември 1999 г. в Хелзинки, правителството на Иван Костов договори с Брюксел конкретен срок за закриване на 1 и 2 ядрени реактори. В същия документ София се ангажира да продължи преговорите с ЕС за определяне на конкретен срок за затваряне и на 3 и 4 реактори. Такъв все още не е договорен, като позицията на нашата страна е, че това може да стане най-рано през 2008 - 2010 година. Проектният "живот" на двата реактора изтича през 2012 година.

Българският външен министър, който е на официално посещение във Виена, е обсъждал с г-жа Фереро-Валднер борбата с международния тероризъм, с трафика на наркотици и обстановката в Македония, предаде БТА.

Австрийският външен министър каза, че страната му напълно подкрепя присъединяването на България към ЕС и се надява, че новото правителство на премиера Сакскобургготски ще продължи започнатите реформи в страната.

България заслужава похвала като стабилизиращ фактор в региона, тъй като по време на кризите в Косово и Македония показа, че е надежден партньор и може с право да служи за пример на другите държави в региона, оцени министър Фереро-Валднер.

Тя е информирала министър Паси за развитието на инициативата за създаване на Организация за дунавско сътрудничество. Идеята за такава организация бе лансирана през юли от Австрия, Румъния, Европейската комисия и Пакта за стабилност. Втората подготвителна конференция на Организация за дунавско сътрудничество ще се състои през февруари 2002 г. в Будапеща, а през май вероятно ще е първата среща на новата организация.

Българският външен министър се срещна и с председателя на австрийския парламент Хайнц. По-късно днес министър Паси замина за Страсбург, където утре ще участва в 109-ата сесия на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Споделяне

Още от България