Австрия праща войници по границата с Италия в Тирол, за да спира нелегални мигранти

Австрия праща войници по границата с Италия в Тирол, за да спира нелегални мигранти

Австрия изпраща войници, които да подпомагат полицията да следи движенията на мигрантите край югозападната ѝ граница с Италия, съобщиха в Инсбрук високопоставени служители по сигурността, цитирани от ДПА.

Австрийските власти побързаха да уточнят, че не става дума за по-строг граничен контрол на крайно натоварения КПП на прохода Бренер - един от главните транспортни пътища, особено в летния сезон, между Северна и Южна Европа.

Въпреки че положението в района на Бренер е стабилно, има рязко увеличение на броя на мигрантите, които се опитват да преминат от Италия в Австрия с товарни влакове, прикрепвайки се под каросерията на вагоните, каза Хелмут Томач - шеф на полицията в провинция Тирол. "Въпросът не е само да предотвратяваме нелегалната миграция, но и да спасим човешки животи", посочи той.

Томач добави, че няма да има танкове или войници на самия проход. Целта на 70-те войници, изпращани сега, ще бъде да помагат на полицията, патрулираща в 30-километровата зона зад границата.

Австрийският граничен контрол е чувствителен въпрос за съседна Италия. Миналия месец австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил разсърди Рим, като обяви, че Австрия може в най-скоро време да започне да използва редовни войскови части за охрана на границата. Австрийският канцлер Кристиан Керн обаче побърза да обясни, че става дума само за планове за извънредни ситуации.

Споделяне

Още от Европа