Австрия предложи да посредничи между Русия и Великобритания

Карин Кнайсъл

Австрия е готова да стане посредник за уреждане на разногласията между Великобритания и Русия във връзка със случая Сергей Скрипал, каза снощи министърката на външните работи на страната Карин Кнайсъл.

"Ние сме открити за всички, и ако ни помолят за посреднически усилия (между Русия и Великобритания), то с удоволствие сме готови за това, - каза тя по австрийския телевизионен канал О Ер Еф 2. - Посредникът никога не натрапва своите услуги, а за това го търсят отстрани."

Кнайсъл отбеляза, че Австрия е "контактно лице за всички участници". "Канцлерът Себастиан Курц ще отиде в Лондон на 30 юни и ще се срещне с премиерката Тереза Мей. Ето една от възможностите да се поддържат канали за диалог на високо равнище", добави тя.

Външната министърка посочи също, че "през 1995 г. Австрия влезе в ЕС като държава с неутрален статут". "За нас е важно да провеждаме такава дипломация, която позволява да се поддържа диалог", подчерта тя.

Обяснявайки защо Австрия не е изгонила руски дипломати в отговор на призива на Великобритания след отравянето там на бившия руски агент Сергей Скрипал, Кнайсъл каза, че Виена е седалище на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Ограничаването на дипломатическото присъствие на Русия в Австрия ще направи съвсем невъзможен диалоа на терена на ОССЕ, който е един от главните пунктове за обсъждане на въпросите между Изтока и Запада, каза тя.

При това Кнайсъл напомни, че Австрия от самото начало е изразила солидарност с Великобритания и е подкрепила решението на ЕС да отзове посланика си от Русия.

"В ситуацията с Великобритания са добре дошли всяка роля и всеки глас, който подбуди британските ни партньори към адекватност по този въпрос", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков Песков.

Същевременно в понеделник руският Следствен комитет, който разследва отравянето на руската гражданка Юлия Скрипал, отправи към Великобритания искане за правна помощ, предаде Ройтерс.

СК иска от британските власти да извършат процедурни действия, целящи установяването на свързаните с престъплението обстоятелства, както и да предоставят копия от материалите по криминалното разследване. Русия желае още Великобритания да ѝ предостави резултатите от проучването на мястото, където Юлия Скрипал е била открита в безсъзнание, както и резултатите от нейните медицински изследвания.

Бившият руски разузнавач, превърнал се в двоен агент, Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени с нервнопаралитично вещество, оставено на входната врата на дома им в Солсбъри, обяви вчера антитерористичният отдел на британската полиция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа