Австрия предвижда мерки за засилване на охраната по границите си

Новият австрийски министър на вътрешните работи Херберт Кикъл

Новият австрийски министър на вътрешните работи Херберт Кикъл обяви създаването на нова структура за охрана на границите, за да не се позволява повторение на мигрантския наплив от 2015 г., предаде Франс прес.

"В никакъв случай не трябва да се повтаря 2015 година. Затова дадох инструкции за създаването на формирование за охрана на границите", заяви 49-годишният Кикъл в интервю за в. "Тиролер тагесцайтунг".

Това формирование може да бъде мобилизирано за "подсигуряване на граничен пункт и извършване на проверки на самоличността", добави той.

Стотици хиляди хора преминаха през Австрия на път за Германия и други западноевропейски страни по време на мигрантската криза през 2015 година. Тогава Австрия също регистрира рекорден брой молби за убежище.

Кикъл, представител на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), предизвика преди дни полемика с предложението си кандидатите за убежище да бъдат настанявани "концентрирано" в специални центрове. Използваната от него дума породи асоциации с нацистките концентрационни лагери.

Споделяне

Още от Европа