Австрия прие по-твърда позиция към Русия

Австрийският канцлер Вернер Файман зае по-твърда позиция към ролята на Русия в Украйна, като заклейми "измамите и тактиката на "разделяй и владей" на Москва и заяви, че Австрия е готова да плати цената за по-сурови санкции, предаде Ройтерс.

Това изявление е знак за втвърдяване на позицията на неутрална Австрия, която досега реагираше с нежелание на тежките икономически санкции срещу Русия.

"Не може да се казва, че всички сме за свободата, но рублите трябва да си се трупат. Ако е необходимо да се защитят свободата и международното право, Австрия ще е на предна линия", каза канцлерът социалдемократ след заседание на правителството.

Австрия внимателно поддържа баланс между проявите на солидарност с другите страни от ЕС и запазването на контактите си с Москва, с която по традиция е в добри политически и търговски отношения, отбелязва Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин посети Виена през юни, когато руската компания "Газпром" и австрийската "ОМВ" сключиха сделка за изграждане на участък от руския газопровод "Южен поток" към Австрия.

Файман заяви пред телевизия О Ер Еф, че обясненията на Москва как руски войски и танкове са се озовали в Украйна "стават все по-откровено провокационни". "Никой не може да повярва на това, така че е добре да отправим ясно политическо послание", посочи австрийският канцлер.

Той повтори позицията си, че е против използването на сила срещу Русия и заяви, че ЕС трябва да усили санкциите си, но въпросът е в кои области.

На въпрос за евентуални санкции върху газовите доставки той отвърна: "Те са проблем, но трябва да знаете, че доставките на газ имат голямо въздействие и върху икономиката на Европа. Приоритетът за мен е политическият диалог, преговорите, упражняването на натиск и може би спирането на оръжейните доставки."

Файман заяви, че би го обезпокоила евентуална намеса на НАТО в Украйна. "Не искам с нищо да допринасям за усилването на тази военна логика", добави той.

Споделяне

Още от Европа