Австрия приема широкообхватен пакет от антитерористични мерки

Канцлерът Себастиан Курц

Австрийското правителство е разработило след терористичния акт във Виена пакет от нови антитерористични мерки за борба с екстремистите и политическия ислям. Той предвижда наблюдение на екстремистите с помощта на електронни гривни и възможност да бъдат лишавани от австрийско гражданство. Това съобщи канцлерът на Австрия Себастиан Курц, цитиран от осведомителните агенции.

"Този пакет от мерки има две големи цели. Първо, последователни действия по отношение на терористите и опасните елементи, за да бъдат австрийците защитени по най-добрия начин от тях. Второ, решителни мерки срещу идеологията, която стои зад тях, срещу политическия ислям, който е в основата на тероризма", отбеляза Курц на пресконференция във Виена.

Канцлерът съобщи, че към момента в Австрия има над 300 чуждестранни терористични бойци, които са били в Сирия и Ирак или са били спрени при опит да заминат за тези региони на конфликти, за да се присъединят към въоръжени групировки.

Новите мерки предвиждат екстремистите да бъдат следени с електронни гривни, след като излязат на свобода от затвора, терористите да бъдат поставяни в специални центрове за задържане под стража, възможност да бъде отнемано австрийското гражданство при осъждане за тероризъм и лишаване от правото да се управлява автомобил.

Във Виена на 2 ноември беше извършен терористичен акт, жертви на който станаха четирима души, а 22 бяха ранени. Нападателят беше ликвидиран от полицията, той се оказа привърженик на терористичната групировка "Ислямска държава".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа