Австрия признава арменския геноцид, Германия се кани да го направи в петък

Австрия признава арменския геноцид, Германия се кани да го направи в петък

Австрия определя като геноцид избиването на арменци в Османската империя през Първата световна война, сочи парламентарна декларация, получена от ДПА.

"Заради историческата отговорност - Австро-унгарската монархия беше съюзник на Османската империя - е наш дълг да признаем и осъдим ужасните събития като геноцид", посочват шестте парламентарно представени партии в декларация, която ще бъде прочетена утре.

Парламентът се въздържа обаче да приеме официална резолюция, посочва агенцията.

Досега над 20 страни са признали кланетата за геноцид. Сред тях са Русия, Франция и Ливан. Думата геноцид използват Европейският парламент и други институции. Но други държави, като Съединените щати, Великобритания и Израел отказват да признаят геноцида с аргумента, че това би влошило отношенията с Турция.

Турция, наследник на Османската империя, отхвърля този етикет.

"Турция трябва да внесе светлина в тъмнината на историята, за да оцени отново този въпрос по прозрачен начин", се посочва в австрийската декларация.

Избиването и изселването на арменци е станало през 1915 и 1916 г. Между 200 хиляди и 1,5 милиона души са загинали, според различните данни.

Преди седмица папа Франциск за първи път заговори за арменски геноцид предизвиквайки гнева на Турция.

Германия се готви да се присъедини към страните говорещи за геноцид във връзка със случилото се преди 100 години в Османската империя, предаде Ройтерс. Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел Щефен Зайберт каза, че правителството ще подкрепи резолюция в парламента в петък, в която случилото се с арменците преди 100 години ще бъде посочено като пример за геноцид.

"Правителството подкрепя проекта на резолюцията в която съдбата на арменците по време на Първата световна война служи за пример за история на масови убийства, етнически прочиствания, експулсирания и да, за геноциди през 20 век", каза Зайберт.

Турският вицепремиер Бюлент Арънч каза по този повод, че подобни гласувания в други парламенти не са променили позицията на Турция относно събитията отпреди 100 години.

Арменският парламент прие днес единодушно резолюция, с която призова международната общност да признае за геноцид избиването на милион и половина арменци в Османската империя преди 100 години и да го осъди като тежко престъпление срещу човечеството, предаде ДПА.

В петък Армения ще отбележи 100-годишнината от кланетата през 1915 и 1916 г.. На церемонията в Ереван ще присъстват президентите на Русия Владимир Путин и на Франция Франсоа Оланд.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2005