Австрия разследва 21 предполагаеми съучастници на нападателя от Виена

Австрия разследва 21 предполагаеми съучастници на нападателя от Виена

Австрия разследва 21 души, като предполагаеми съучастници на джихадиста, който извърши кървавата атака във Виена миналата седмица, но много обстоятелства остават неясни, включително как е стигнал до мястото на атаката, заявиха официални представители, цитирани от Ройтерс.

Двайсетгодишният виенчанин, въоръжен с автомат, пистолет и мачете, уби четирима души в район в центъра на града, където се намират много барове, а също и главната виенска синагога, която тогава е била затворена. Нападателят бе ликвидиран от специален отряд на полицията.

"Никой друг не е участвал непосредствено в извършването на това престъпление на 2 ноември. Това, което не можем да кажем със сигурност е до каква степен съучастници са му оказвали помощ преди извършване на атаката", каза на пресконференция Михаел Лонегер, полицейски служител, ръководещ разследването.

По думите на говорителката на виенската прокуратура Нина Бусек броят на намиращите се в ареста във връзка с атаката остава непроменен - 10 души, а общо 21 души, на възраст между 16 и 28 години, се разследват. Все още се издирват други съучастници в атаката. Засега остава неизвестно с какъв транспорт въоръженият до зъби нападател е пристигнал в центъра на града.

"Това, което в момента изключваме е, че извършителят е пристигнал на местопрестъплението с обществен транспорт", каза Лонегер и добави, че се разработва версията за пристигането на нападателя с друг транспорт, включително с такси.

"Дали също е възможно да се е придвижил пеша до местопрестъплението, засега не мога да кажа. Но това означава, че не мога и да изключа този вариант", добави полицейският служител.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?