Австрия с идея в помощ на банките в Източна Европа

Австрия излезе с инициатива за подкрепа на финансовата система в Източна Европа заради световната финансова криза, съобщиха информационните агенции във вторник.

Идеята на австрийския канцлер Вернер Файман, който е социалдемократ, и на министърът на финансите консерваторът Йозеф Прьол е заедно с Германия, Франция, Италия и Белгия да сформират "съюз на основните инвеститори" в Източна Европа.

Утре в Берлин Файман щял да обсъди идеята с канцлера Ангела Меркел, а в четвъртък - в Прага с чешкото председателство на Европейския съюз.

Обяснявайки инициативата Файман подчерта, че се надява на силна мобилизация на Европейската инвестиционна банка, Европейската централна банка и Кохезионния фонд на ЕС в подкрепа на банковите системи на Източна Европа. Целта е да се разширят сегашните и да се подготвят нови помощи, включително чрез допълнителни средства на Международния валутен фонд.

Йозеф Прьол изтъкна от своя страна, че иска скоро да посети Украйна, Румъния и България, които са сред възможните получатели на тези помощи, за да обсъди националните им планове в подкрепа на банките.

Австрия бе една от страните, които най-много се облагодетелстваха от разширяването на ЕС на Изток през 2004 година и остава един от най-големите инвеститори в региона, по-специално в банковия сектор, където кредитите ѝ възлизат в момента на 230 милиарда евро.

"Една офанзива за стабилността помага едновременно на нашите съседи, на нашите банки и на заетостта, свързана с инвестициите в чужбина", заяви австрийският финансов министър.

Споделяне

Още от Свят