Aвстрия със силна подкрепа към Северна Македония за ЕС: Кандидат за пример

Разговорите между София и Скопие на пауза до изборите

Себастиан Курц

Австрийският канцлер Себастиан Курц подкрепи Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз, очаквайки страната да започне преговори за членство през първата част на годината.

Подобна цел вече постави и португалското ротационно председателство на ЕС, но България, която се оказа в неудобната ситуация да блокира пътя на Скопие, не дава сигнали, че е готова да преразгледа позицията си скоро.

България не подкрепи преговорната рамка на Северна Македония, след като Скопие не се съгласи да подпише нов документ, който да замести яловия договор за добросъседство от 2017 година.

София допусна и дипломатически провал, като не успя да убеди останалите страни членки изискванията ѝ да бъдат заложени в рамката.

"Австрия продължава да подкрепя напълно европейския път на Западните Балкани и ще се застъпи за започване на преговори с Република Северна Македония и Албания през първата половина на 2021 г., заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от агенция МИА.

В интервю за излизащото на английски език в Белград списание CorD канцлерът каза, че Република Северна Македония се е превърнала в кандидат за пример за членство в ЕС и изрази съжаление, че не бе възможно тя да започне преговори за присъединяване през 2020 г.

По думите му Сърбия има уникалната отговорност да покаже, че Западните Балкани вървят напред по европейския си път чрез значително увеличаване на собствените си усилия за реформи и постигане на конкретни и осезаеми резултати в областта на върховенството на закона и други основни области.

На този фон "Слободен печат", цитиран от БТА, съобщи, че политическите разговори с България са в пауза до изборите през април, а междувременно се работи по план за действие за реализацията на Договора за добросъседство, но дали е възможно нещата да се ускорят.

Двете страни тези дни продължиха с размяната на мнения и идеи, а през уикенда специалният пратеник на правителството Владо Бучковски в София получи уверения от евродепутата Илхан Кючук, който е докладчик за Република Северна Македония в Европейския парламент, че се работи по план за сътрудничество на двете страни, с който ще се решат отворените въпроси, пише изданието.

ДПС е единствената парламентарна партия, която има по-умерена позиция спрямо Скопие и не прие решението България да блокира европейския път на Северна Македония.

Вестникът отбелязва, че според университетския професор Любомир Фръчковски досегашните контакти между Република Северна Македония и България не са истински диалог, който води към решение, до което може да се стигне само ако двете страни сериозно седнат на масата и отворят всички спорни въпроси. При такива обстоятелства до решение може да се стигне за шест месеца, казва Фръчковски.

Управляващите в Скопие съобщиха по-рано, че искат за "замразят" темата до изборите, за да не станат част от предизборната кампания в България. Премиерът Бойко Борисов предостави политиката към Северна Македония на военния министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който периодично излиза с язвителни и подигравателни позиции към Скопие, които досега не са постигнали резултат.

В същото време България има все по-големи имиджови проблеми и търпи щети сред обикновените македонски граждани. България влиза в образа на "нова Гърция", която спира Скопие за ЕС, а македонците върнаха сръбския език в учебните програми.

САЩ и западни страни пък предупредиха, че от ситуацията печеливши може да са трети страни, които имат интереси на Балканите.

Споделяне

Още по темата

Още от България