Австрия ще има най-младия лидер в Европа – 31-годишния Себастиан Курц

Народната партия печели изборите, следвана засега от дясната Партия на свободата и социалдемократите

Себастиан Курц

Трийсет и една годишният австрийски външен министър Себастиан Курц, изгряваща звезда на консервативната Народна партия, е на път да стане следващият канцлер на Австрия, сочат първите прогнозни резултати след днешните парламентарни избори.

Курц ще бъде най-младият лидер в Европа, най-младият канцлер в новата история на Австрия и едва трети християндемократ на този пост.

Ройтерс отбелязва, че Народната партия печели 30.2 процента от гласовете, които не ѝ стигат за парламентарно мнозинство и може да потърси коалиция с крайната десница - Партията на свободата, коятозасега е втора с 26.8 процента. Трета е Социалдемократическата партия - досегашен коалиционен партньор на АНП, с 26.3 на сто от гласовете според предварителните резултати.

Тъй като процентът на евентуалната грешка е висок, още не е ясно коя партия се нарежда на второ място, уточнява БТА. Също така не е сигурно дали и коя от малките ще влезе в бъдещия парламент.

Голяма е вероятносттаи трите малки партии да го постигнат. Засега гласовете за Партията на зелените са 4.9 процента, което е загуба за партията със 7.5 процента, НЕОС печелят 5.3 процента, което е увеличение с 0.3 процента и Листата Петер Пилц получава 4.3 процента.

Предварителните резултати потвърждават в общи линии прогнозите, които сочеха като основни конкуренти за канцлерския пост министъра на външните работи и председател на консервативната Австрийска народна партия Себастиан Курци сегашният канцлер, председателя на Социалдемократическата партия Кристиан Керн. Досегашното управляващо коалиционно мнозинство бе формирано именно от тези две партии. Третият претендент бе лидерът на дясната опозиционна Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе.

Все пак преднината на победителите се очертава да е по-малка от предвижданата в социологическите изследвания. Те даваха 33% за Народната партия и нейния лидер Курц, пред дясната Партия на свободата с 23% и социалдемократите на канцлера Керн с 22%.

“Детето чудо“ на австрийската политика Себастиан Курц влиза в нея на 21 години, а на 27 стана външен министър.

Същевременно неговата партия не е излъчвала канцлер от 12 години и сега ще го направи едва за трети път през последните 50 години.

Между 2000-та и 2005-та година Народната партия управлява в коалиция с крайнодесните, което накара Брюксел да постави Австрия в изолация и да ѝ наложи санкции.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа