Австрия ще постави имиграцията и границите в центъра на европейското си председателство

Себастиан Курц

Австрия планира да използва ротационното си председателство на Европейския съюз през втората половина на годината за изместване на вниманието на съюза от презаселването на бежанците в ЕС към предотвратяване на нови вълни от мигранти, заяви в петък канцлерът Себастиан Курц, цитиран от Ройтерс.

Курц управлява в коалиция с антиимигрантската Партия на свободата, което прави Австрия единствената западна страна в ЕС с крайнодясна партия в правителството си.

Виена поема ротационното председателство на ЕС от България на 1 юли и ще има думата при определяне на дневния ред на многобройните срещи между страните членки.

В ЕС има дълбоко разделение за имиграцията и страни като Полша и Унгария отказват да поемат своя дял от бежанци съгласно договорената система за презаселване.

 

Твърдолинейният по отношение на имиграцията Курц обеща да използва добрите си връзки, най-вече с Унгария, за да сближи двете страни.

"Целта ни е съвсем ясна: В Европа не бива само да се спори за преразпределянето на бежанците, а най-сетне да се насочи вниманието върху гарантирането на сигурността на външните граници", каза Курц на пресконференция за представяне на приоритетите на австрийското председателство.

Унгария, Полша, Словакия и Чехия многократно отхвърлиха исканията на Брюксел и западните страни в ЕС да приемат стотици хиляди от пристигащите в ЕС от 2015 г. насам бежанци, преобладаващо мюсюлмани. Дълбоките разногласия подкопаха доверието между страните в блока и ослабиха неговото единство.

Австрия призоваваше източноевропейците да поемат своята част от бремето, но след идването на власт на Курц критикува дебата за квотите и призовава за нова система.

Преди известно време Курц заяви, че няма смисъл да се спори за сегашната квотна система, тъй като източноевропейските страни отказват да я приемат. Канцлерът се обяви в подкрепа на система, според която спасените в Средиземно море мигранти трябва да бъдат връщани в Африка, вместо да идват в Европа, и обеща да спре напълно незаконната имиграция.

Охраняването на границите само по себе си няма да реши проблема с миграцията. Главният въпрос е какво става с хората след спасяването им - дали отиват в Централна Европа или ги връщат в страната им или в други безопасни райони, каза той.

Запитан какви решения има предвид, Курц каза, че разширяване на мандата на европейската гранична служба Фронтекс е една от опциите, но има и други и ще зависи от преговорите с лидерите от ЕС на планираните събития, включително срещата на върха по миграцията и сигурността на 20 септември.

Сред другите приоритети на австрийското председателство е стимулирането на конкурентоспособността на Европа и работата в посока на разширяване на ЕС към балканските страни, главно Сърбия и Черна гора, каза Курц.

Канцлерът изрази надежда също съюзът да успее да накара интернет компании като Фейсбук и Гугъл да плащат по-високи данъци върху приходите в страните, където се генерират тези приходи.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?