Австрия ще следи с електронни гривни заподозрени джихадисти

Австрия ще следи с електронни гривни заподозрени джихадисти

Австрия обмисля поставяне на електронни гривни за следене на заподозрени джихадисти, върнали се от зоните на бойни действия в Ирак и Сирия. Това съобщи австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил, цитиран от Франс прес.

"Убеден съм, че би било подходящо хора, които представляват потенциална заплаха за сигурността да бъдат следени, така че властите да знаят какво правят те, с кого се срещат", каза министърът.

Предложението за електронни гривни подкрепял и министърът на вътрешните работи Волфганг Соботка. То може да бъде вписано в законопроект за засилване на мерките за сигурност и затягане на имиграционното законодателство, който сега се обсъжда от управляващата коалиция.

Според вътрешното министерство около 300 симпатизанти на ислямистите са напуснали или са се опитали да напуснат Австрия, за да отидат да се бият в Сирия и Ирак. 40 от тях са били убити там, а 90 са се върнали в Австрия.

След нападението на коледен базар в Берлин, извършено от симпатизант на Ислямска държава, германските власти решиха да наложат носене на електронна гривна от хора, смятани за потенциално опасни, по-специално на излизащите от затвора след присъда за тероризъм.

В петък във Виена бе задържан 17-годишен австриец с албански корени, заподозрян във връзки с ИД и за планиране на атентат в столицата. При разпитите задържаният признал, че е създал "експериментална бомба" в Германия. Германските власти арестуваха 21-годишен мъж, заподозрян, че е свързан с арестувания във Виена.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?