Австрия ще строи ограда по границата с Италия и ограничава приема на бежанци

Австрия ще строи ограда по границата с Италия и ограничава приема на бежанци

Австрийските власти обявиха мерки за защита на границата в района на граничния пункт с Италия в прохода Бренер, една от които е строителството на телена ограда в участък от 400 метра. Ще има и пет контролни пункта, на които ще бъдат спирани за проверка влаковете, идващи от юг.

 

Засега властите не уточняват кога ще започнат проверките. Според австрийския в. "Тиролер цайтунг" става дума за края на май или в началото на юни. Австрия взима тези мери, защото смята, че броят на мигрантите в прохода Бренер ще се увеличи до 500 души на ден.

 

В същото време австрийският парламент одобри и спорен проектозакон, ограничаващ драстично правото на убежище. Това става на фона на възхода на крайната десница в Австрия, приела миналата година 90 000 бежанци, отбелязва Франс прес.

 

Новият закон, приет с 98 гласа "за" и 67 "против", ограничава до три години срока, през който дадено лице ще получава закрила от държавата, след като молбата му за убежище бъде одобрена.

 

Той дава право на Австрия да обявява извънредно положение, по време на което мигрантите ще бъдат спирани на границите, без дори да имат право да подадат молба за убежище.

 

В охраната на границата може да се включат и военни

 

Целта на оградата е да насочва мигрантите към контролните пунктове.

 

Камионите и леките коли ще трябва да намалят скоростта до 30 км в час, наближавайки граничните пунктове, където ще бъдат претърсвани. Това ще предизвика задръствания в прохода, през който минава един от най-интензивния трафик на стоки в Европа.

 

Австрия ще изпрати на границата с Италия 250 полицаи, които да извършват проверки на граничния пункт в прохода Бренер, съобщи началникът на полицията на Тирол Хелмут Томац. Не е изключено да бъдат привлечени и военни, каза той.

 

Италия реагира остро

 

Италианското външно министерство вече определи като неприемливи подобни едностранни стъпки от страна на Австрия. Загриженост от действията на Австрия изрази и Брюксел.

 

Италианският премиер Матео Ренци каза, че австрийските планове за възстановяване на граничните проверки в прохода Бренер са напълно погрешни, предаде ДПА. Евентуалното затваряне на Бренер е явна стъпка срещу европейските правила, както и срещу историята, срещу логиката и срещу бъдещето, подчерта Ренци.

 

В. "Тиролер цайтунг" цитира неназован полицейски представител на австрийската провинция Тирол, който каза, че изграждането на телената ограда по границата с Италия в района на Бренер ще зависи от волята на италианските власти да сътрудничат по въпроса за мигрантите, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа