Австрия ще закрие "радикалните джамии"

Вътрешният министър на Австрия Карл Нехамер

Австрийските власти наредиха да бъдат затворени "радикалните джамии" след терористичното нападение във Виена, предаде Ройтерс, като се позова на Австрийската агенция по печата /АПА/.

Решението беше взето след среща на вътрешния министър Карл Нехамер и министъра по въпросите на интеграцията Сузане Рааб с председателя на Ислямската религиозна общност в Австрия Юмит Вурал.

Става дума за лишаване от правен статут и разпускане на такива джамии.

При нападението, извършено в понеделник от поддръжник на групировката "Ислямска държава", бяха убити 4 човека, а 22 бяха ранени.

Четири дни след атентата в австрийската столица и разкритията за пропуски в наблюдението на нападателя стана ясно, че ръководителят на службата за борба с тероризма във федерална провинция Виена Ерих Цветлер временно се оттегля от поста, докато се води разследването за атаката преди дни в австрийската столица

"Допуснати са очевидни, а от наша гледна точка и недопустими грешки", заяви Нехамер.

Австрия вече призна, че е направила голям пропуск с разузнавателни сведения от словашките служби, че 20-годишният стрелец, който беше ликвидиран от полицията при атаката в центъра на Виена, се е опитал да се снабди с боеприпаси в Словакия.

"Хора в Германия, които са били наблюдавани от германското разузнаване, са пребивавали в Австрия през лятото и са се срещнали там с нападателя", каза шефът на виенската полиция Герхард Пюрстъл.

"Тези факти заедно с разкритията, произтекли от информацията от Словакия, можеше да доведат до различен извод при преценката каква заплаха представлява извършителят на нападението", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа