Австрия сваля максималната разрешена скорост по магистралите

Австрия сваля максималната разрешена скорост по магистралите

Австрия ще сложи край от 1 март на породил полемика експеримент за увеличаване до 140 километра в час на максималната скорост, разрешена по магистралите, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на австрийското правителство.

"Това е лош сигнал и ми се струва важно да престанем с това напредване в неправилната посока", каза министърката на околната среда и представителка на Зелените Леоноре Гевеслер, която също така отговаря и за транспорта и инфраструктурата.

Мярката бе въведена през август 2018 г. в два участъка с шест ленти на основната магистрала, свързваща Виена със Залцбург. Тогава беше вдигната с 10 километра в час максималната разрешена скорост за шофиране в тези участъци. Това беше решено от предишния министър на транспорта Норберт Хофер от крайната десница. По това време крайната десница беше част от управляващата коалиция.

Социалдемократическата опозиция определи вдигането на максималната разрешена скорост по магистралите като популистка мярка. Организации за защита на околната среда също се обявиха срещу нея.

Федералната служба за околна среда обяви на 3 февруари, че емисиите на парникови газове, отделяни от превозните средства по австрийските пътища, са се увеличили със 74 процента между 1990 г. и 2017 г. Силно са намалели тези от преработката на отпадъци и тези от жилищата.

Споделяне

Още от Европа