Австрия вдига субсидията за купуване на електромобил на 5 хил. евро

Австрия вдига субсидията за купуване на електромобил на 5 хил. евро

Австрия ще увеличи финансовите стимули за покупка на електрически автомобили и велосипеди и ще утрои грантовете за зарядни станции от юли като част от борбата с глобалното затопляне. Това съобщи в понеделник министърът на околната среда, действията за защита на климата, енергетиката, мобилността, иновациите и технологиите Леоноре Гевеслер, цитирана от Ройтерс.

От сряда, 1 юли, купувачите на електромобили ще получават по 5000 евро подкрепа спрямо 3000 евро в момента, каза Гевеслер на пресконференция.

Увеличението е резултат от съвместни усилия с автомобилния сектор, който ще участва с по 2000 евро в субсидията, посочи министърката.

Гевеслер обяви и утрояване на помощта за зарядни пунктове до 600 евро за домашни станции или интелигентни зареждащи кабели и 1800 евро за пунктове за зареждане в жилищни сгради.

Австрия има около 5500 зарядни станции и иска да увеличи този брой възможно най-бързо, добави министърката.

Близо 33 000 електрически превозни средства са били регистрирани в страната до края на май, но това е едва 0.7 на сто от всички коли, сочат статистически данни. Около две трети от тях са за търговски цели.

До 1200 евро ще се дават при закупуване на електрически велосипеди, каза още Гевеслер. Близо 700 евро ще се осигуряват от държавата, а останалите - от търговеца.

Споделяне

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?