Австрия затваря 7 джамии и гони имами в битка срещу "политическия ислям"

Деца във военни униформи и с турски знамена участват в инсценировка на сражение във виенска джамия. Сн. Фейсбук, скрийншот

Австрийските власти ще затворят седем джамии и ще експулсират няколко финансирани от чужбина имами като мярка за борба с "политическия ислям", съобщи в петък федералният канцлер Себастиан Курц. "Паралелните общества, политическият ислям и радикализацията нямат място в нашата страна", заяви той на пресконференция.

Решението е мотивирано и с нарушаване на принципа на "позитивното отношение към обществото и държавата", каза Курц. Ще бъдат затворени две джамии в Горна Австрия, една – в Каринтия и четири във Виена.

Решението се базира на приетия през 2015 г. закон за исляма, изискващ лоялно отношение на мюсюлманите към австрийските обществени принципи и норми.

Както съобщи министърът на вътрешните работи Херберт Кикл, в момента върви проверка срещу 40 имами за това дали са нарушили забраната за чуждестранно финансиране. За двама от тях е решено да бъдат депортирани, уточни Кикл. От думите му стана ясно, че 60 от общо 260 ислямски проповедници в Австрия са в полезрението на правоохранителните органи. "Но ние все още сме в началото (на нашата работа -бел.ред.), добави Кикл.

По думите му общо 150 човека рискуват да бъдат лишени от правото да останат в Австрия.

Всички 40 проверявани имаме са членове на базираната в Кьолн Асоциация на турските ислямски културни обединения в Европа (ATIB), която е свързана с турското държавно ведомство по религиозните въпроси (Diyanet).

Австрийският министър на културата Гернот Блюмел заяви, че ATIB е заобиколила австрийския закон, който забранява чуждестранното финансиране на имамите.

Решението да се провери дейността на свързаните с ATIB джамии и имами е взето след проведено разследване на инсценировка на битката при Галиполи, която Турция печели през Първата световна война. В една от виенските джамии през март се е състоял спектакъл, в който са участвали деца, облечени във военни униформи. Те марширували, отдавали чест, размахвали турски флагове, а също така изобразявали загинали войници.

Снимки от инсценировката са били разпространени във Фейсбук, а след бурните критики на "националистическия спектакъл" са били свалени.

Австрийските власти освен това разпускат група, наречена Арабска религиозна общност, която управлява шест джамии. Решено е те да бъдат затворени заради информации, че в тях се проповядват салафитски възгледи, каза министър Блюмел.

Консервативният канцлер Сабистиан Курц, в чието коалиционно правителство участват националисти, пое управлението през декември миналата година с обещания за затягане на имиграционния контрол, по-стриктна политика за предоставяне на убежище и борба с политическия ислям.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калин определи решението на австрийските власти като "антиислямско" и "расистко". "Решението на Австрия да затвори седем джамии и да депортира имами с глупави оправдания е отражение на антиислямската, расистка и дискриминационна популистка вълна в тази страна", коментира Калин в петък.

Австрийското правителство наскоро обяви плановете си да забрани носене на ислямски забрадки в началните училища и детските градини.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?