Австрийска банка иска да плати на България украинския и кубинския дълг

"Майнъл банк" смята да инвестира и в подценени активи у нас

Паралелно с банковия бизнес фамилията Майнъл продължава да развива и кафеения бизнес.

Австрийската "Майнъл банк" (Meinl Bank), която смята в началото на 2013 г. да заработи в България, е предложила на Министерството на финансите да купи срещу 40 млн. долара дълга на Украйна по сключената през 1986 г. Ямбургска спогодба. Съгласно документа Киев доставяше руски природен газ на страната ни срещу извършвано от български фирми строителство на украинска територия в периода 1992-2000 г.

Украйна обаче не достави 200 млн. куб. м и за решаване на проблема за последно бяха водени преговори на държавно ниво през декември 2010 г. Тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков и украинският министър на горивата Юрий Бойко се разбраха да се създаде смесена група, която до юни 2011 г. да предложи на правителствата решение за регулиране на въпроса с Ямбургската спогодба. Информация по въпроса обаче все още няма.

От министъра на финансите Симеон Дянков също все още няма отговор на отправеното на 10 юли 2012 г. предложение "Майнъл банк" да плати веднага 40 млн. долара и след това да търси задължението от Киев, коментира пред Mediapool Атанас Кънчев, който е един от представляващите финансовата институция у нас. Кънчев бе за кратко директор на Държавен фонд "Земеделие" по времето на Тройната коалиция. Другият представител на "Майнъл банк" е Милен Керемедчиев, който в кабинета на НДСВ бе зам-министър на икономиката, после оглави Пакта за стабилност, при кабинета "Станишев" стана зам.-министър на външните работи, а при ГЕРБ оглави "Български пощи". В управата на банката у нас влиза и представителят на акционерите Йозеф Вайцел-Браун.

"Банката има мандат от украинското правителство за поемане на дълга", каза Кънчев. Той не скри, че те ще получат по-висока цена, което е нормално при този тип финансови операции, а в тази е включена и руската държава.

Претенциите на българското правителство са, че има да си прибира от Киев 100 млн. долара по Ямбургската спогодба.

В началото на януари представителите на австрийската банка ще преговарят в Куба и за поемане на дълга на островната държава към България, който се оценява на 350 млн. долара. Това е най-големият външен дълг, който страната ни има да прибира. Кънчев каза, че не е готов към момента да коментира цената, която "Майнъл банк" може да предложи на Министерството на финансите. Той допусна, че мълчанието от страна на Дянков по предложението за украинския дълг е заради опити на финансовото ведомство пряко да договори по-добри условия за изплащане на борча.

Дъщерен клон на "Майнъл банк" в България се очаква да заработи през март 2013 г., когато банката се очаква да получи одобрението на Българската народна банка, допълни Атанас Кънчев. Австрийската банка е подала през юли 2012 г. във Виенския финансов регулатор документи за разкриването на клона у нас и разрешението за това се очаква да стане факт през януари догодина. БНБ ще бъде нотифицирана по вътрешните правила на Европейския съюз и в 60-дневен срок трябва да се произнесе, допълни той.

За работата на дъщерен клон на банка у нас не се изисква лиценз от БНБ, но "Майнъл банк" не крие амбицията си за участие в капитала или закупуване на българска финансова институция през 2013 г. с цел директно навлизане на българския финансов пазар.

Банката вече се е регистрирала в Българската търговско-промишлена палата.

Началният инвестиционен капитал на българското ѝ представителство ще е 10 млн. евро.

Основната ѝ дейност ще се фокусира върху предлагането на финансиране и план за оздравяване на компании в криза от производствения сектор като приоритет ще са хранително-вкусовата и преработващата промишленост.

Финансовата институция има намерение да участва и с пряко дялово финансиране в подценени активи в България в размер на 200 млн. евро през следващите две години. Ще предлага у нас и инвестиционни портфейли от фондовете се.

Кредитната институция ще предлага и всички финансови услуги, които една търговска банка извършва, допълват от българското ѝ представителство.

"Майнъл банк" е собственост на австрийска фамилия предприемачи, която от 150 години развива бизнес в Европа. Основателят на компанията Юлиус Майнъл натрупва капитала си чрез търговия с кафе, стартирала през 60-те години на ХІХ век.

Като финансова институция започва да работи през 1923 г. първоначално под името KREDITVEREIN der FREUNDE & Angestellten. Под името "Майнъл банк" е известна от 1979 г. От 1983 г. банката се специализира в сектора на инвестиционното банкиране.

Фондовете на банката имат акумулиран ресурс над 6 млрд. евро. Институцията има клонове в Швейцария, Чехия и Великобритания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес