Австрийската EVN взе и енергото в Слънчев бряг за 44.23 млн. лв.

Австрийската EVN взе и енергото в Слънчев бряг за 44.23 млн. лв.

Извънсъдебно споразумение по тригодишната сага с приватизацията на Електроразпределителното предприятие (ЕРП) - Слънчев бряг е било подписано късно вечерта в четвъртък между австрийската компания EVN, Агенцията за приватизация (АП) и Агенцията за следприватизационен контрол. Австрийците са платили 44.232 млн. лв. за акциите. Това съобщи ден по-късно изпълнителният директор на АП Тодор Николов.

Парафираната спогодба решава проблема със заведеното от EVN съдебно дело срещу България в Международния арбитраж към Търговската палата в Париж заради неизпълнен ангажимент на държавата за продажба на ЕРП - Слънчев бряг.

Приватизацията на дружеството бе уредена с договора за придобиването на 67 на сто от ЕРП-ата в Пловдив и Стара Загора от EVN, подписан през октомври 2004 г.  В него бе записана опцията австрийците да купят и активите на ЕРП - Слънчев бряг за цената от 20.397 млн. лв., като в случай, че държавата не продаде дружеството, дължимата неустойка е 27 млн. евро.

Миноритарните частни собственици на "Слънчев бряг" АД, в чиито активи е енергото, обаче оспориха оценката на активите и след поредица от общи събрания цената на ЕРП-то бе вдигната на 44.232 млн. лв. с ДДС.

Междувременно обаче EVN заведе арбитражното дело за неспазване на срока за предаване на активите, а от АП предложиха извънсъдебно споразумение за поемане на разликата в цената от договора и определената от "Слънчев бряг" АД стойност от разкритата доверителна сметка по приватизационния договор за ЕРП-ата в Пловдив и Стара Загора.

След повече от година преговори и одобрение от Министерски съвет е парафирано споразумението и EVN е платила дължимата сума, а сега АП ще ѝ възстанови 23.853 млн. лв. от ескроу сметката, чиято стойност е над 71 млн. лв.

След това тази сметка ще бъде освободена и в държавния бюджет ще постъпят 48.82 млн.лв.

Сделката с EVN е пропуснати ползи за страната, но това е по-добрият вариант от произнасяне на Парижкия арбитраж в полза на австрийците, каза Николов. Искът срещу държавата бе за 37.298 млн. евро с лихвите, допълни той и каза, че за него на едната везна е била заплахата държавата да трябва да плати на EVN над 70 млн. лв., на другата - да се съгласи да вземе с 23 млн. лв. по-малко от приватизационния договор.

В споразумението е уреден и въпросът с разходите по воденото в Париж дело, каза адвокатът Ивайло Дерменджиев, представлявал България в съдебния процес. Става въпрос за 1 млн. долара, но всеки ще си поеме своите разходи, допълни той.

Извънсъдебната спогодба ще бъде внесена още следващата седмица и се очаква до края на ноември Парижкият арбитраж да обяви окончателното си решение.

Тодор Николов отбеляза още "много конструктивното отношение" на австрийците към предложеното им споразумение, защото се отказали от сигурното спечелване на делото, което би им донесло от финансова гледна точка по-изгодно решение. "Позицията на държавата в спора бе доста неизгодна и стратегията бе за минимални щети на бюджета",  посочи шефът на АП.

Той обаче не пожела да се ангажира с коментар за това кой е виновен за абсурдната ситуация ЕРП-то да се продава за над 20 млн. лв., а неустойката да е 27 млн. евро. Само посочи, че определената в договора цена е на база оценка на активите, а в "Слънчев бряг" АД са оценявали и бизнеса, което довело до разликата, и че при подписването на договора за ЕРП-ата в Пловдив и Стара Загора са разглеждани над 100 страници с клаузи, които винаги има опасност да бъдат тълкувани двояко. Той отбеляза и факта, че пое ръководството на АП след подписването на този контракт.

От ЕVN посочиха в съобщение, че с подписването на споразумението са изправени пред ново предизвикателство за интеграция.

Преди около два месеца те придобиха и "Топлофикация - Пловдив". Сега прибавят към активите си приблизително 2880 км проводници средно напрежение и около 77 км проводници ниско напрежение, 101 трафопоста и 3 възлови станции. Техни нови клиенти стават 3 100 домакинства и 800 стопански абонати.

Сделката е получила разрешението и на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която вече е разширила лицензиите на EVN. Това решение можеше да бъде обжалвано до вчера. След като това не е направено, значи няма пречки за влизането на новия собственик във владение, което може да стане в най-скоро време, стана ясно от думите на Николов.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?