Австрийската крайна десница представи искания за участие в правителство

Хайнц-Кристиян Щрахе

Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) даде сигнал, че предпочита коалиция с консервативната Австрийска народна партия (АНП) и постави условията си за участие в едно дясно правителство, предаде ДПА.


АПС, която спечели 26 процента от гласовете на парламентарните избори в неделя, се очертава като сила, от която зависи кой ще управлява, след като дълбокият разрив между досегашните коалиционни партньори - АНП и Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) - прави малко вероятно съставянето на ново центристко правителство.

Лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе каза на пресконференция, че председателят на победилата на изборите АНП Себастиан Курц би трябвало да започне преговори с неговата партия.

Щрахе обаче ясно показа, че АПС няма да прави компромиси с ключовите си позиции. "Ние няма да паднем на колене пред когото и да било", заяви той.

Крайнодесният лидер посочи като ключови въпроси на своя дневен ред строгия граничен контрол, експулсирането на извършили престъпления чужденци и "спирането на разпространяващата се в нашата страна ислямизация", а също намаляването на данъка върху доходите и политиките за стимулиране на икономиката.

АПС и АНП до голяма степен са съгласни по тези въпроси. Щрахе обаче също така призова да се даде на хората по-голям глас в националната политика. АНП също подкрепя увеличаване на пряката демокрация, но не колкото АПС.

Щрахе даде да се разбере, че планът на АНП за разширяване на следенето на комуникациите е друг въпрос, по който има разногласия, като предупреди за опасността от прекомерно засилване на правомощията на полицията. Той отново заяви, че иска неговата партия да получи вътрешното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?