Австрийската обществена телевизия съди вицеканцлера заради обвинение в лъжа

Хайнц-Кристиан Щрахе

Австрийската обществена телевизия O Ер Еф (ORF) предприе необичайна стъпка като заведе дело срещу вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, който обвини медията и неин популярен водещ в лъжа, предаде агенция Ройтерс.

Щрахе, който е лидер на Австрийската партия на свободата, отдавна обвинява телевизията в леви политически пристрастия. Той каза, че планира мерки, които да направят медията по-обективна, както и да премахне лицензионните такси, с които се финансира.

Преди две седмици Щрахе качи във Фейсбук снимка на популярния водещ Армин Волф и думите: "Има място, където лъжите стават новини. Това място е О Ер Еф".

Волф съобщи, че съди Щрахе, като посочи, че досега нито един политик не го е обвинявал в лъжа. О Ер Еф вече поиска извинения от вицеканцлера и съобщи в понеделник, че е завела отделно дело срещу него.

От обществената телевизия съобщиха още, че ще предприемат съдебни действия срещу Фейсбук заради това, че не са отговорили на молбата им постът на Щрахе да бъде изтрит.

Президентът Александър ван дер Белен осъди забележките на вицеканцлера, чиято партия е младши коалиционен партньор на консерваторите на Себастиан Курц.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа