Австрийската партия на свободата се ангажира с ЕС

Хайнц-Кристиан Щрахе

Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) ясно се ангажира с Европейския съюз и еврото, отдалечавайки се още повече от предишните си призиви за излизане от общността в момент, когато в Австрия се засилват спекулациите за предсрочни парламентарни избори, предаде Ройтерс.

"Имаме нужда от истински съюз, от съюз, който ни помага", каза на пресконференция във Виена Норберт Хофер, който загуби президентските избори миналата година като кандидат на АПС.

Лидерът на партията Хайнц-Кристиан Щрахе заяви, че иска запазване на еврото, но не подкрепя задълбочаване на съюза. "Необходимо е Европа и Европейският съюз да бъдат преосмислени . . . не искаме централизирана европейска федерална държава", каза той.

Нарастващото напрежение между управляващите в Австрия социалдемократи и техните коалиционни партньори от Австрийската народна партия (АНП) подклажда спекулациите, че парламентарните избори, които би трябвало да са през октомври 2018 г., може да бъдат произведени още през ноември тази година.

Антиимигрантската АПС вече повече от година води в социологическите проучвания. Ако тя успее да превърне тази си преднина в спечелени депутатски места, има вероятност да влезе в новото правителство. Нейният лидер дори се надява да стане канцлер. Щрахе, който по-рано е призовавал Австрия да напусне ЕС, обаче ще има нужда от гласовете на проевропейски настроените центристи, за да спечели властта.

Австрия по традиция е тясно ангажирана с ЕС, към който се присъедини през 1994 г., след като две трети от избирателите подкрепиха членството на референдум. Проучване на Института за социални изследвания и допитвания показа след гласуването във Великобритания за излизане от ЕС, че 70 процента от австрийците искат страната им да остане в общността.

Миналото лято Хофер призова за свикване на референдум за излизане на Австрия от ЕС, но се отказа от тази идея по време на кампанията си за втория тур на президентските избори.

Щрахе каза, че макар да не иска Австрия да напуска еврозоната, трябва да се преосмисли политиката, така че единната валута да работи за всички членове. "Не искаме да премахваме еврото днес или утре, но искаме най-сетне честно, критично обсъждане", заяви той.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?