Австрийски банкер призован да свидетелства срещу Валентин Димитров

Свидетелят от чужбина, който се очаква на първото заседание по делото   срещу бившия изпълнителен директор на софийското парно Валентин Димитров за валутно престъпление е чиновник в австрийската банка, в която бяха открити около четири милиона евро. Това съобщи БТА в  петък, позовавайки се на източници от разследването по аферата „Топлофикация”.  

Процесът срещу Димитров започва на 28 август в Софийския районен съд. Според прокуратурата, от 2000 г. до задържането му Димитров не е декларирал пред БНБ преводи на валута по свои сметки  в Австрия за около четири милиона евро.

Банковият чиновник трябва да потвърди пред съда, че е обслужвал сметките на Димитров, надяват се обвинителите. От документите, с които са пращани пари по сметките в Австрия, става ясно, че като основание за някои от преводите е записано "комисионна". Според друга предварителна информация от разследването, с парите от сметките са купувани ценни книжа.

Съдебната поръчка по призоваването на австриеца в българския съд е изпратена за страната му вчера. Последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс позволяват разпита да се проведе и чрез видеоконферентна връзка.

Срещу сина на най-известната пенсионерка в България – баба Цеца, са повдигнати обвинения за пране на пари и за  длъжностно присвояване от "Топлофикация". По тези дела обаче още се чака внасянето на обвинителни актове.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?