Австрийски бизнесмен обвини Качински в измама "в особено големи размери"

Ярослав Качински

Австрийски бизнесмен подаде жалба срещу лидера на полските консерватори Ярослав Качински за неизплатени възнаграждения във връзка с голям строителен проект в центъра на полската столица Варшава, съобщи днес полският в. "Газета виборча", цитирана от Франс прес.

Вестникът посочва, че Гералд Биргфелнер настоява да му се плати за труда и за направените разходи по проект за изграждане на два еднакви небостъргача, наречени "К-Тауърс" или "близнаците" - препратка към братята близнаци Лех и Ярослав Качински.

Според всекидневника този проект имал за цел да осигури дългосрочно финансиране за партията на братя Качински "Право и справедливост" (ПиС), която е на власт от 2015 г.

Във високите 190 метра кули щели да се помещават хотел, офиси, както и централата на фондация "Лех Качински" - на името на бившия полски президент, загинал при самолетната катастрофа през 2010 г. край Смоленск, Западна Русия.

Вестникът публикува съдържанието на записи от разговори на Биргфелнер с водача на ПиС Ярослав Качински, който в навечерието на местните избори през октомври миналата година решил да преустанови изпълнението на проекта.

"Ако не бъдат спечелени изборите, няма да може да се построят кулите във Варшава", казва Качински в публикуваните от изданието записи.

"Бих искал да ви платя, но ще ми трябват оправдателни документи", казва той и иска фактури, посочващи точно сумите, които трябва да се платят.

По данни на "Газета виборча" фирмата на австрийския бизнесмен трябвало да получи за този проект общо 9 милиона евро - 3 процента от стойността му, възлизаща на около 300 милиона евро.

Адвокатите на Гералд Биргфелнер, който според полските медии бил сродник на семейство Качински, са внесли във варшавската прокуратура жалба "за измама в особено големи размери", посочва ежедневникът.

Говорителката на ПиС Беата Мазурек определи изнесеното във вестника като "псевдоразкрития", които не представляват нищо повече от "хули и спекулации".

Споделяне

Още от Европа